Spencer

Új AMD Opteron információk

Ahogy egyre közeledik április huszonkettedik napja, vagyis a vadonatúj Opteron processzorok hivatalos debütálási időpontja, úgy egyre több információ lát napvilágot az AMD ezen nyolcadik generációs, elsősorban szerver számítógépekbe szánt chipjeiről.

Hírek szerint a nagyobb disztribútorok, illetve számítógépgyártó cégek egy ideje már raktáraikban tudhatják az első Opteron szállítmányokat, és az elkövetkezendő napokban várhatóan oda is megérkeznek majd ezen új processzorok, ahova eddig még nem jutottak el. Ez leginkább abból a szempontból fontos, hogy az AMD végre szakít azon közelmúltbéli gyakorlatával, miszerint egy-egy új processzora a hivatalos bejelentést követően csak jó néhány héttel, esetleg hónappal volt elérhető a kereskedelmi forgalomban.


Egy négyprocesszoros Opteron alaplap

Az AMD első x86-64 architektúrájú processzorai mostanság egymás után tűnnek fel a különböző online kereskedések árlistáin, ily módon már egyre többet tudunk arról, hogy a chipgyártó első körben pontosan hány Opteront kíván piacra dobni, illetve, hogy milyen árazást kíván alkalmazni ezen újdonságai esetében. A legfrissebb információk szerint a sunnyvale-i székhelyű chipgyártó cég Opteron 240 típusjelzésű mikroprocesszorai dobozos kiszerelésben 344 dollárba fognak kerülni, míg ugyanezen processzorok OEM változatai közel 25 dollárral lesznek olcsóbbak, vagyis mintegy 320 dollárt kell majd leszurkolni értük. Az Opteron 240-nél jelentősen nagyobb teljesítményt nyújtó Opteron 242 típusjelzésű AMD processzorok dobozos változatai nem kevesebb mint 804 dollárt kóstálnak majd, míg az OEM verziójú, tálcás Opteron 242-es chipek 781 dollárba fognak kerülni.

Mint ismeretes, a 200-as sorozatú Opteron processzorokat a gyártó a két darab processzorral szerelt szerver számítógépek, illetve munkaállomások piacára szánja, így az Intel processzorai közül leginkább a Xeon chipekkel lehet egy kategóriába sorolni őket. A 240-es Opteron modell egyébként nagyjából a 2,66 GHz-es Intel Xeonnal egy árban, az Opteron 242 pedig a 3 GHz-es Intel Xeonnál valamivel drágábban kerül majd forgalomba. Április 22-én az AMD az imént említett két Opteron processzoron kívül még a 141-es, 142-es, 841-es, illetve 842-es modelleket fogja bejelenteni, a 244-es modell bemutatkozására pedig várhatóan májusban fog sor kerülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pubi1972 #21
    Nem igazan vagyok uj itt, de3 mind1. Megbocsajtok :)
  • Power #19
    Ez már jónak tűnik, ha igaz:
    http://www.theinquirer.net/?article=8884
  • Power #18
    Ráadásul a motorola volt a lassabb. :)
  • Pubi1972 #16
    Na had valaszoljak valami kedves ha mar le faszkalapoztal! Utoljara ugy 5 evvel ezelott volt intelem c300 es 450-en ment !
    Most a gepem dual MP 1900-as imadom( csak csendesebb lehetne egy kicsit ) es apropo a legtutibb proci a PC kozott az AMD es hidd el a viccben a frekvenciara gondoltam!
    Es probald meg a velemenyed legkozelebb kulturaltabban megmondani, de az a velemenyem, hogy kettonk kozul nem en vagyok a f.szkalap. :)
  • Pubi1972 #11
    Tesztelik a processzorokat. Megkérdezik az AMD procit:
    - 2+2=?
    - Őőő... 4!
    Megkérdezik az Intelt:
    - 2+2=?
    - 5!
    - De hát nem is annyi!
    - De gyors voltam!!!
  • szundika #5
    Naon Brutál :)
  • ayden #4
    Nyemadóóóóm:P
  • Gabest #3
    Kikérem magamnak az ilyen felvágósdit! Ide vele :P