Spencer

Újabb AMD Opteron információk

Ahogy arról korábban többször is beszámoltunk, az Advanced Micro Devices (AMD) legelső nyolcadik generációs processzorai, az elsősorban munkaállomásokba és szerver számítógépekbe szánt Opteron chipek hivatalosan a jövő hónap második felében, egész pontosan április 22-én fognak bemutatkozni.

Noha ezen vadonatúj AMD processzorok debütálására még közel egy hónapot kell várnunk, a néhány internetes kereskedés által már a napokban beindított előrendelési projekteknek köszönhetően immár az Opteron chipek várható áráról is van információnk.

Az egyik ilyen internetes kereskedés előrendelési árlistáján az Opteron 244 típusjelzésű processzorok mellett 667 dolláros ár látható, a szerver számítógépek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó Newisys duálprocesszoros, alapfelszereltségű Opteronos rendszere pedig 3467 dollárért van meghirdetve. Mivel nagy teljesítményű, 64 bites processzorokról, illetve ezen chipekre épülő rendszerekről van szó, ezen árak nem nevezhetőek túlzottan magasnak, igaz ezzel kapcsolatban csak akkor alakíthatunk majd ki pontos véleményt, amikor napvilágot látnak a különböző Intel Xeon, Intel Itanium és AMD Opteron processzorokat összehasonlító tesztek. A közelmúltban ugyan készültek már ilyen és ehhez hasonló tesztek, azonban ezen tesztekben még nem végleges verziójú, általában még nagyon alacsony frekvenciájú Opteron chipek szerepeltek, tehát érdemes várnunk az áprilisban érkező első megbízható tesztekre.

Ismeretes, hogy a Sunnyvale-i székhelyű chipgyártó több különböző változatban kívánja piacra dobni az Opteron processzorokat, melyek ily módon 100-as, 200-as, illetve 400-as sorozatszámmal ellátva kerülnek majd forgalomba. Az Opteron chipeken feltüntetett típusjelzésekből egyrészt arra lehet következtetni, hogy hány processzoros szerverekbe szánt chipekről, illetve hozzávetőlegesen mekkora teljesítményű chipekről van szó. Különböző források tudni vélik, hogy a fent említett, április végi időpontban az AMD a 141, 142, 241, 242, 841 és 842 típusjelzésű Opteronokkal fog előrukkolni, ezt követően pedig várhatóan májusban érkeznek a 143, 243 és 843 típusjelű, júniusban pedig a 144, 244 és 844 sorozatszámú Opteron processzorok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zeb #1
    Éppen most futott be a legújabb Opteron információ mely szerint Jerry Sanders a jövőben az Intelnél folytatja pályafutását próbaidős, betanított segédtakarítói besztásban.