Franczy

Friss hírek az AMD háza tájáról

Az Advanced Micro Devices (AMD) újfent felülvizsgálta mikroprocesszorokkal kapcsolatos korábbi terveit, elsősorban annak érdekében, hogy a cég termékei mindenképpen megfelelő alternatívái lehessenek a rivális Intel által a közeljövőben bemutatni kívánt 800 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú és Hyper Threading kompatibilis új Pentium 4-es chipeknek.

Ezek szerint az AMD számára most az elsődleges cél nem más, mint hogy a x86-64 platform processzorai a lehető leghamarabb, és ami talán ennél is fontosabb, a lehető legnagyobb számban kaphatók legyenek a piacon.

Az elsősorban a szerverek piacára szánt Opteron processzorok a legfrissebb információk szerint áprilisban fognak bemutatkozni, ám ezen chipek pontos működési frekvenciája egyelőre még nem ismeretes. Az AMD korábban azt nyilatkozta, hogy az első Opteronok 1,4-1,6 GHz körüli frekvenciával fognak rendelkezni, azonban jelen pillanatban minden jel arra mutat, hogy csak az előzetes tesztekre kiadott Opteronok működnek ilyen relatíve alacsony frekvencián, és a kereskedelmi forgalomban elsőként megjelenő Opteronok frekvenciája 1,8-2 GHz körül fog alakulni. Ezt követően az Opteron chipek frekvenciája az év végére várhatóan 2,4-2,6 GHz-re fog emelkedni, 2004 legelején pedig be fognak mutatkozni azon első, Athens fejlesztési kódnevű Opteron processzorok, melyek már nem 0,13, hanem 0,09 mikronos csíkszélességgel fognak rendelkezni.


Az AMD nemrégiben megerősítette, hogy az asztali számítógépek piacára szánt x86-64 processzorok két változatban lesznek kaphatók. A nagyobb teljesítményű és egyben drágább Athlon 64 processzorokban nagyméretű, 1 MB-os másodszintű gyorsítótár fog helyet kapni, és a második negyedévben debütáló első Athlon 64 chipek 2800+, 3100+, illetve 3400+ típusjelzéssel lesznek ellátva. A várhatóan jelentősen olcsóbb, jelenleg Paris fejlesztési kódnevet viselő Athlon 64 processzorok 3200+ típusjelzéssel ellátva a harmadik negyedévben fognak debütálni, és elsősorban arról ismerszenek majd meg, hogy 1 MB helyett csak 256 KB L2 cache kap bennük helyet. Említésre méltó, hogy 2004 elején várható a normál Athlon 64 0,09 mikronos utódja, a San Diego, valamint a Paris ugyancsak 0,09 mikronos követője, a Victoria.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • An-Dee #9
    Nekem évek óta CSAK AMD-s gépem van, és 1 embert leszámítva csak ilyeneket rakok össze és adok el. Még senki nem reklamált hogy valami gáz lenne velük.
  • SoDI--- #6
    Miért beszéltek halálról?
    Csak az, hogy elkeseredett próbálkozás folyik azért, nehogy lemaradjanak az Intel mellett, még nem jelenti azt, hogy ez a próbálkozás végül nem lesz telitalálat :-)
  • shabba #5
    Nem Intel pártinak számon csupán a józan ész mondatja velem, ez az egész 2004 elején várható 0.09micronos Athlon64 nagy kamu.

    Persze majd átáll az egyébként is rossza anyagi helyzetben lévő AMD új fotomaszkokra és gyártósorra, teszteli több mint 1 éveig, aztán szeptemberben elkezdi piacra dobni az Athlon64-et, elkezd fölfutni a termelés télre már lenne is megfelelő darabszám, erre tavasszra stornó és újabb hatalmas költséggel ugranak mégegyet. Ilyet az Intel még meg tudna lépni hogy lapátolja ki a pénzt az ablakon de az AMD nincs abban az anyagi helyzetben hogy megtegye. Ha ezt tennék kvázi bevétel nélkül dobnák ki a 0.13-as Hammer fejlesztésüket.