JohnnyCage

RIAA: célkeresztben az egyetemi fájlcserélők

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége a jelek szerint a jogi utat választja az egyetemi és főiskolai számítógépes hálózatokon folyó zenefájl terjesztés megakadályozására.

A RIAA pert indított négy amerikai egyetemi hallgató ellen, aki állítólag zenefájl kereső rendszert működtetett egyetemének számítógépes hálózatán.

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetségének (RIAA) pere a Rensselaer Polytechnic Institute (RPI) műszaki főiskola két hallgatója, valamint a Princeton University és Michigan Technological University egyetemek egy - egy hallgatója ellen irányul, felhagyva a szövetség korábbi stratégiájával. A RIAA korábban figyelmezető levelekkel próbálta rávenni az egyetemi hálózatok működtetőit, hogy akadályozzák meg a rendszereken folyó nagyszabású illegális zenefájl cserét.

"Azok az emberek, akik ezeket a hálózatokat működtetik, pontosan tudják, hogy a keresőrendszer nagyszabású zenelopást tesz lehetővé" - mondta Cary Sherman, a szövetség elnöke. "A perek, amelyeket indítottunk, rávilágítanak ezen cselekmények súlyosságára."

Az egyetemi hálózatok már régóta a különböző fájlcsere hálózatok központjainak számítanak, mivel nagysebességű internetkapcsolatuk lehetővé teszi a zenefájlok gyors letöltését, laza ellenőrzésük pedig nem akadályozza a zenék tárolását. Egyes felsőoktatási intézmények számítógépes hálózatán a forgalom több, mint felét az illegális zene- és videóletöltések teszik ki.

Az alperes hallgatók keresőrendszerét, amely a "Phynd", "Flatlan", és "Direct Connect" neveken vált ismertté, egyesek a korábban leállított Napster fájlcsere hálózathoz hasonlítják. Ezek a rendszerek azonban elsősorban az egyetemi hálózatokon belül teszik lehetővé a zenefájlok egymásközti megosztását, nem az Interneten.

"A hallgatók ezen keresők nélkül is meg tudnák osztani a zenéket egymással" - mondta egy névtelenséget kérő hallgató, aki egy hasonló rendszert működtet, de ezidáig nem keltette fel a lemezkiadók figyelmét. "A Microsoft teszi lehetővé a fájlok megosztását, mi csak felhasználjuk a szabadon elérhető állományokat."

A RIAA szerint mindegy, milyen technológiával folyik a zenemásolás, maga a tevékenység mindenképpen illegális. "A különbségek lényegtelenek a másolásjog szempontjából" - mondta Matt Oppenheim, a RIAA alelnöke. "Ezek a hálózatok egytől egyig az illegális fájlcseréhez készültek."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)