Franczy

Itanium platformos újdonságok a HP-től

A világ vezető számítógépgyártó cégei között nyilvántartott Hewlett-Packard az Intel Developer Forumot használta fel arra, hogy bejelentse azon két új szerver komponensét, melyek nagymértékben növelhetik az Itanium processzoros Hewlett-Packard rendszerek teljesítményét.

Az egyik ilyen újdonság a keresztségben sx1000 nevet kapott alaplapi chipkészlet, melynek köszönhetően a gyártó vadonatúj, 8-64 darab processzorral felvértezett Itanium-alapú szervereket készíthet. Az mx2 névre hallgató másik újdonság pedig nem más, mint egy olyan processzorkártya, melynek segítségével egy foglalatba akár két Itanium processzor is behelyezhető, vagyis az mx2 révén a Hewlett-Packard már 128 processzoros nagy teljesítményű Itanium szerverek gyártására is képes lesz.

Jean-Jacque Ozil, a Hewlett-Packard Business Critical Systems Group Itaniumos fejlesztésekkel foglalkozó részlegének az igazgatója a bejelentés kapcsán elmondta, hogy a korábban Pinnacles fejlesztési kódnevet viselt sx1000 típusjelzésű chipkészlet a valamikor az idei év közepén forgalomba kerülő újgenerációs Itanium szerverekben fog debütálni. Ozil ezenkívül utalt arra, hogy az eddig Hondo fejlesztési kódnév alatt futó mx2 processzorkártyára egy darabig még várni kell, ugyanis az mx2-vel várhatóan csak a cég 2004 első negyedévében bemutatkozó új rendszerei esetében találkozhatunk majd.

Ozil többek közt arról is említést tett, hogy a Hewlett-Packard a közeljövőben még két saját fejlesztésű PA-RISC processzor generációt fog piacra dobni. Ennek hátterében elsősorban az áll, hogy az Intel és a Hewlett-Packard által közösen fejlesztett Itanium processzorok iránt még mindig nagyon kevés érdeklődést mutat a piac. Ozil elmondása szerint a cég utolsó előtti PA-RISC processzora, a Mako fejlesztési kódnevű, PA-8800 típusjelzésű chip várhatóan a jövő év első negyedévében fog bemutatkozni. A PA-8800-as chip a legújabb tendenciát követve már nem egy, hanem két processzormaggal lesz felvértezve, amitől a fejlesztők jelentős teljesítménynövekedést várnak.

Mark Woods, a Hewlett-Packard termékmenedzsere elmondta, hogy az rp7400 lesz a gyártó azon legkisebb szervere, melyben helyet kap az új sx1000-es chipkészlet, a Hewlett-Packard sx1000-alapú megújult Superdome szervere pedig várhatóan valamikor 2003 második felében, az Intel harmadik generációs Itanium (Madison) processzorával egy időben fog debütálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!