Franczy

Új HP és IBM szerverek

A hét elején alaposan felpezsdült az élet a szerver számítógépek piacán, ugyanis a Hewlett-Packard bejelentette első négyprocesszoros pengeszervereit, az IBM pedig új processzorokkal vértezte fel egyik középkategóriás szerver termékcsaládját.


ProLiant BL40p
Mint ismeretes, a pengeszerverek olyan rendkívül kis helyfoglalású, nagy teljesítménysűrűségű számítógépes modulokból épülnek fel, melyek egy arra megfelelően kialakított szekrényszerkezetben úgy helyezkednek el egymás mellett, mint a könyvek a polcokon. Érdekesség, hogy a Hewlett-Packard most bejelentett pengeszerver moduljai nem ebben az általánosan bevett kialakításban készülnek, hanem sokkal inkább hasonlítanak a Dell Computer moduláris számítógépeihez, ugyanis külsejük alapján nem is annyira pengére, mint inkább téglára hasonlítanak.


ProLiant BL20p
James Mouton, a Hewlett-Packard Industry Standard Server Group alelnöke a bejelentés kapcsán elmondta, hogy az újdonságnak számító négyprocesszoros BL40p pengékből kettőt lehet behelyezni egy olyan szabványos, 19 x 10,5 col méretű házba, mely egyébként nyolc darab kétprocesszoros BL20p pengét képes magába fogadni. A BL40p típusjelzésű és március közepétől 8999 dolláros kezdőáron kapható pengeszerverekben négy darab, korábban Gallatin fejlesztési kódnevet viselt Intel Xeon MP processzor található.

Ezzel párhuzamosan az IBM munkatársai bemutatták azon kisebb-nagyobb frissítésen átesett középkategóriás új iSeries szervereket, melyek forgalmazása az ígéretek szerint február végén fog megkezdődni. Ezen megújult iSeries szerverek esetében a legfontosabb újdonságot azon beléjük szerelt nagy teljesítményű Power4 processzorok jelentik, melyek mindeddig csak a cég high-end kategóriás szerverei esetében voltak elérhetők. Al Zollar, az IBM iSeries szerverek fejlesztésével foglalkozó részlegének közelmúltban kinevezett vezérigazgatója elmondta, hogy a nyolc-tizenhat darab processzorral rendelhető i870-es modell kezdőára 550 ezer dollár, a három-hat processzorral felvértezett i825 típusjelzésű szerver kezdőára pedig 125 ezer dollár. Az IBM egyébként bejelentett még két alsókategóriás, egyprocesszoros szervert is, a 10, illetve 22 ezer dolláros kezdőárú i800-at, valamint i810-et.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!