Franczy

Az IBM Regatta maga mögé szorította a HP Superdome-ot

Az IBM egyik nagyteljesítményű, Unix operációs rendszerrel ellátott szerver számítógépe maga mögé szorította a nagy konkurens Hewlett-Packard hasonló kategóriás rendszerét, azonban a Hewlett-Packard határozottan állítja, hogy március végén visszaszerzi eddigi vezető pozícióját.

Az IBM harminckét darab processzorral felvértezett, p690 Regatta típusjelzésű Unix szervere mindeddig 408 ezer tranzakció/másodperces teljesítménnyel rendelkezett, azonban memóriájának 256 GB-ról 512 GB-ra történt duplázását követően sebessége immár eléri a másodpercenkénti 428 ezer tranzakciót. Az IBM p690 Regatta ily módon teljesítmény tekintetében képes volt leelőzni a Hewlett-Packard hatvannégy darab processzorral szerelt Superdome szerver számítógépét, mely másodpercenként "csak" 423 ezer tranzakciót képes végrehajtani. Az igazsághoz tartozik, hogy a Hewlett-Packard rendszere az ár/teljesítmény mutató tekintetében továbbra is megelőzi az IBM rendszerét, ugyanis míg a p690 Regatta 7,6 millió dollárba kerül, addig a Regatta ára kereken 1 millió dollárral alacsonyabb, pontosan 6,6 millió dollár.


IBM p690 Regatta

A független TPC (Transaction Performance Council) szakemberei által az üggyel kapcsolatban végrehajtott tesztről tudni kell, hogy a rendszerek teljesítményét szimulált adatbázis tranzakciók segítségével méri, tehát többek közt raktárkészlet lekérdezések, rendelések leadása, valamint különböző kifizetések regisztrálása révén állapítja meg a szerverek sebességét. A TPC ezen tesztje alapján egyébként jelen pillanatban a Fujitsu egyik nem kevesebb mint százhuszonnyolc darab processzorral szerelt szervere rendelkezik a legnagyobb teljesítménnyel, azonban ezen rendszer egy nem konvencionális adatbázis szoftvert használ, míg a Hewlett-Packard és az IBM szerverein Oracle 9i fut.

A TPC munkatársai által végzett TPC-C tesztben hosszú évek óta tart a Unix operációs rendszerrel ellátott szerverek dominanciája, azonban az utóbbi időkben a Microsoft operációs rendszerre és Intel processzorokra épülő szerverek is feljővőben vannak. Az NEC egyik harminckét Intel Itanium processzorral szerelt szervere jelenleg világszinten a hatodik, a Unisys egyik harminckét Intel Xeon chippel felvértezett rendszere pedig a hetedik helyet tudhatja magáénak a TPC-C teszt alapján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!