Franczy

Új IBM és HP munkaállomások

A világ vezető számítógépgyártó cégei között nyilvántartott IBM és Hewlett-Packard a napokban bejelentette legújabb munkaállomásait, melyek elsősorban a beléjük helyezett nagyobb teljesítményű processzorok, illetve különböző új szolgáltatások tekintetében különböznek elődeiktől. Mint ismeretes, a munkaállomások viszonylag kicsi, ám annál jövedelmezőbb piaci szegmenst képeznek a teljes PC-s piacon belül. Ide kapcsolódó hír, hogy a Gartner Dataquest piackutató cég legfrissebb jelentése szerint a munkaállomások piaca öt negyedévnyi zsugorodást követően az elmúlt negyedévben növekedésnek indult, így érthető, hogy az olyan nagy cégek, mint az IBM, vagy a Hewlett-Packard most nagy hangsúlyt fektetnek a munkaállomások piacára.

A Gartner Dataquest szerint a világ harmadik legnagyobb munkaállomás gyártója az IBM, mely mamutcég a napokban három új munkaállomásról rántotta le a leplet. Ezen újdonságok egyike a cég azon nagyteljesítményű Power4 chipjeire épül, mely chipekben a nagyobb számítási teljesítmény elérése érdekében nem egy, hanem két processzormag található.

A Big Blue új munkaállomásai közül a legolcsóbb a keresztségben az IntelliStation M Pro 6219 nevet kapta. Ezen 2335 dolláros kezdőárú rendszert Intel-féle Pentium 4-es processzorokkal lehet rendelni, így többek közt a nemrégiben bemutatkozott, immár Hyper-Threading kompatibilis 3,06 GHz-es modellel is. A középkategóriás IntelliStation Z Pro 6221 alapára 3189 dollár, mely árért a vásárlók egy Intel Xeon processzorok fogadására alkalmas, maximálisan 8 GB memóriával ellátható rendszert kapnak. A 12495 dolláros kezdőárú, high-end kategóriás IntelliStation Power p630 a már említett Power4 processzorra épül, grafikus alrendszere pedig IBM GXT4500, illetve IBM GXT6500 típusú lehet.

Ezzel párhuzamosan a munkaállomás piac második helyezettjeként nyilvántartott Hewlett-Packard is bemutatta legújabb munkaállomásait, szám szerint hatot. Az xw sorozatba tartozó újdonságok közül a legolcsóbb ára 1000 dollár alatt kezdődik, és egy darab Pentium 4-es processzor található meg benne. A nagyobb összteljesítményű és egyben drágább xw5000-es modellben ugyancsak egy darab Pentium 4-es chip kaphat helyet, az xw6000-as, illetve xw8000-es modellek azonban már akár két darab Xeon processzorral is rendelhetők. A sort a HP Workstation c3750 és HP Workstation j6750 típusjelzésű újdonságok zárják, melyek egy vagy két darab, 875 MHz-es frekvenciájú PA-RISC 8700+ processzorral kaphatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!