Franczy

Számos szerverújdonság várható az IBM-től

A világ vezető számítógépgyártó cégei között nyilvántartott IBM munkatársai a napokban bejelentették, hogy heteken belül kereskedelmi forgalomba fognak kerülni a cég első blade, azaz penge szerverei, valamint újgenerációs, tizenhat darab Intel processzorral szerelt általános felhasználású szerver számítógépei. A bejelentés kapcsán többek közt szó esett arról is, hogy a Big Blue nagyon komoly szerverpiaci tervekkel rendelkezik a jövő esztendőre vonatkozóan. A cég ezen piaci szegmensbe szánt 2003-as újdonságai közé tartoznak például a harminckét Intel Xeon processzorral szerelt megújult szerverek, a négy darab Intel Xeon chippel felvértezett penge szerverek, valamint a négy, vagy akár tizenhat processzorral is rendelhető Intel Itanium 2-alapú új szerverek. Susan Whitney, az IBM xSeries Group vezérigazgatója elmondta, hogy a cég 2003-as újdonságai között megtalálhatók lesznek olyan, eredetileg Intel processzoros penge szerverek is, melyekbe az IBM saját fejlesztésű Power chipeket fog belehelyezni.

Whitney elmondta, hogy az úgynevezett X Architecture projekt keretein belül először a nyolcprocesszoros IBM x440 típusjelzésű szerverek fognak bemutatkozni, még pedig nagyon rövid időn belül. Ezt követően, várhatóan december legvégén debütálnak majd az immár tizenhat darab processzorral felvértezett új x440-es szerver számítógépek, melyekben egyébként ugyanaz az EXA alaplapi chipkészlet lesz megtalálható, mint amellyel a cég Itanium sorozatú szervereiben is találkozhatunk. Az IBM vadonatúj Itanium 2 processzoros szerverei az ígéretek szerint a jövő év elején fognak megjelenni, először négy, később pedig tizenhat darab processzorral felszerelve. Ugyancsak valamikor 2003 folyamán esedékes a harminckét darab Xeon processzorral felvértezett x440-es szerverek bemutatkozása. Érdekesség, hogy az IBM munkatársai korábban azt nyilatkozták, hogy ezen új rendszerek már a második generációs EXA chipset köré fognak épülni, azonban a valóságban négy darab nyolcprocesszoros, első generációs EXA chipsetes alrendszerből fognak felépülni.

Egy az IDC piackutató cég által a napokban kiadott jelentésből kiderül, hogy az Intel processzoros szerverek piacán a Hewlett-Packard 32 százalékos részesedésével az első helyet tudhatja magáénak, utána pedig a Dell Computer és az IBM következik a második, illetve harmadik helyen, 21, illetve 17 százalékos piaci részesedéssel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!