Franczy

Itanium 2 alapú Linuxos SGI szerver

A különböző high-end kategóriás számítógépek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó SGI bemutatta legújabb szerverét, mely nem más, mint egy hatvannégy darab Intel Itanium 2 processzorral felvértezett, Linux operációs rendszerre épülő nagy teljesítményű rendszer.

A korábban SN2 fejlesztési kódnevet viselt, mostantól pedig Altix 3000 típusjelzéssel rendelkező újdonságot az SGI elsősorban olyan nagy számítási teljesítményt igénylő feladatok végrehajtásához ajánlja, mint amilyenek például az autós töréstesztek, vagy éppen a repülőgépek aerodinamikai szimulációi. Az SN1 fejlesztési kódnevet viselt elsőgenerációs Itanium processzorokra épülő SGI rendszer egyébként gyenge teljesítménye miatt sohasem került forgalomba.

A cég munkatársai a mostani bejelentés kapcsán elmondták, hogy az Altix 3000 lényegében az SGI Origin 3000-es termékcsaládjába illeszkedik, mely termékcsaládba tartozó eddig megjelent rendszerek az SGI által kifejlesztett MIPS mikroprocesszorokra épülnek és a Unix alapokon nyugvó Irix operációs rendszer fut rajtuk. Ezzel szemben az újdonságnak számító Altix 3000 Intel gyártmányú Itanium 2 processzorokra, valamint nyílt forrású Linux operációs rendszerre épül, ami egy az SGI-n belül mostanság kialakuló új irányzatot jelez.

"Az SGI munkatársai ráébredtek arra, hogy az Intel-féle második generációs 64 bites processzorok, vagyis az Itanium 2 chipek igen jó teljesítménnyel kecsegtetnek, és mint tudjuk, a high-end kategóriás szerverek piacán óriási jelentőséggel bírnak a nagyteljesítményű mikroprocesszorok. A high-end szerverek piacán manapság oly közkedvelt MIPS processzorok esetében mostanság egyre komolyabb nehézségeket okoz a teljesítmény növelése, tehát az SGI részéről logikus lépésnek tűnik az Itanium 2 processzorokra épülő új rendszerek piaci bevezetése" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Gordon Haff, az Illuminata egyik vezető elemzője. Említésre méltó, hogy az SGI lehetőséget biztosít az Altix 3000-es szerverek fürtözésére, melynek köszönhetően akár 512 darab processzorral felvértezett klaszterek is készíthetők lesznek. A hűtőszekrényekéhez hasonló méretekkel rendelkező, jól felszerelt Altix 3000-es szerverek ára adott esetben egyébként az 1 millió dollárt is könnyen meghaladhatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vik1984 #9
    Nem volt szándékos, inkább telibe hibáztam
  • Yeti #8
    Szerintem ahhoz a válaszhoz nem kell még 42:) évet várnod, elég sokan már most is megmondják neked hogy a válasz 42.
  • Vik1984 #7
    Valamikori hír 2045-ből:

    "64 Quantum 2 processzorral felszerelt számítógéppel megtalálták a választ az Élet, az Univerzum, meg a Mindenre. Már csak a kérdés kell..."

    (bocs, de nekem a nagyteljesítményű szgépekről mindíg a Galaxis utikalauz jut eszembe...)
  • Vízipók #4
    Intel és Linux RuLz!
    Vesszen minden, ami XP!!! :-D
  • Pheel #3
    Baj van! Nem AMD, hanem Intel és még Linux is. Jajjajj! Nagyon meg fognak keveredni a suxx-roxx bejegyzések :)
  • item #1
    nem semmi csoda masinák ezek.. Az SGI mindig is jó cuccokat csinált...