JohnnyCage

PC-k milliói segíthetnek a himlő ellenszerének kutatásában

Az IBM több technológiai partnerével együttesen egy olyan szoftvert fejleszt, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók PC-i tétlen állapotukban a himlő ellenszerét kutassák.

A társaságok szerdai bejelentése szerint a projekt célja egy olyan, képernyővédőként beállítható szoftver megírása, amely a PC-k szabad számítási kapacitását kihasználva értékes kutatásokat végezhet a himlő ellenszerének felkutatásában. Az idegen élet nyomait kutató SETI@home projekthez hasonló program eredményét a társaságok az amerikai védelmi minisztériumnak (U.S. Department of Defense) fogják továbbítani.

Az IBM partnere a projektben a SETI@home szervezői által alapított UnitedDevices, az Accelrys, amely gyógyszerészeti kutatási szoftvereket készít, valamint a gyógyszerek kutatásával foglalkozó Evotec OAI.

Bár a himlőre már régóta létezik védőoltás, a megfertőződött betegek gyógyítására nincs hatékony gyógyszer, közölték a programban résztvevő társaságok. Az elosztott számítási rendszer alkalmazását tervezi többek között az Oxfordi Egyetem, az Essexi Egyetem, a Robarts Research Institute kutatóintézet, a Sloan-Kettering Cancer Center rákkutatási központ, valamint a Nyugat-Ontarioi Egyetem.

A Smallpox Research Grid névvel illetett projekt várhatóan számítógépek millióinak számítási kapacitását fogja majd össze. A rendszer egész pontosan 2 millió résztvevő fogadására készült, amellyel teljesítménye elérheti 1,1 petaflop, vagyis az 1,1 kvadrillió művelet/másodpercet. A jelentkezők a www.grid.org címről tölthetik le a szükséges képernyővédőt.

A háttérrendszereket az IBM biztosítja a projekthez több csúcsteljesítményű p690-es Regatta szerverrel, Shark adattároló szerverekkel, valamint a DB2 adatbázis szoftverrel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tompi #5
    Mar regota van rakkutatasos dolog is... Szoval ez a himlo kutatas, nem valami uj hir...
    De pont a rakkutatasnal hallottam, hogy egy idoben a lepfene ellenszeret de-kodoltak vele, anelkul, hogy errol barki is elore tudott volna... egyszercsak rak-rol ataltak lepfenere... Azota nincs ilyen progim fent...
  • Mice #4
    Na igen, az érme másik oldala.
  • Mice #3
    Csak kár, hogy minden ilyesmi ennyire lassan születik meg a fejekben.
  • Tompi #2
    Igaz nemes cel, de volt mar ra pelda, hogy egy par napig nem arra ment a szamitasi teljesitmeny, mint amire ki volt talalva.
    Senki nem garantalja, hogy ezt a teljesitmenyt egy pillanatra sem allitjak a hadiipar szolgalataba...

    Paranoia: Mi ertelme van a SETI-nek? Szerintetek az a teljesitmeny tenyleg az idegen elet kutatasra megy? Szerintem valaki rohog a markaba, hogy a sok bolond azt hiszi SETI-t szamol, kozben meg valami teljesen mast... (pl atombomba robbanas szimulaciohoz irdatlan processzorido kell...)