JohnnyCage

Szerzői jogok háborúja 2002

A 2002-es év a lemezkiadók és filmstúdiók, valamint a különböző fájlcsere hálózatok csatájától volt hangos. A szerzői jogok védői győzelmet arattak a bíróságon, de vajon el tudták-e érni valódi céljukat?

2002-ben a zene- és videófájlok illegális online terjesztéséhez kapcsolódó kapcsolódó ügyek a helyi bíróságoktól egyenesen az amerikai Kongresszusig emelkedtek. Miközben a lemezkiadók továbbra is perekkel igyekeznek megakadályozni a különféle fájlcsere hálózatokat fejlesztő cégek működését, a hollywoodi filmstúdiók az amerikai kormány szintjén igyekeznek kezelni a problémát, és törvényekkel szeretnék korlátozni az internetezők jogait.

Az új fájlcsere hálózatok, mint a KaZaA vagy a Morpheus eközben megszilárdították pozíciójukat, mint a Napster helyébe lépő utódok, a fizetős szolgáltatások azonban nem arattak sikert.

2002-ben az is nyilvánvalóvá vált, hogy a P2P-alapú fájlcsere hálózatokat még akkor sem lehet perekkel felszámolni, ha az adott hálózatot fejlesztő cég alul maradt a bíróságon folytatott küzdelemben. Az amerikai törvényhozók ezért olyan, meglehetősen átfogó lépéseket helyeztek kilátásba, mint például az összes PC beépített másolásvédelemmel való ellátása. Elképzelhető, hogy a szerzői jogok tulajdonosainak a jövőben jogában áll majd hackertámadást indítani az illegális tevékenységet folytató felhasználók számítógépe, valamint a fájlcsere hálózatok ellen.

Ezek a tervek szembefordították a technológiai ipart a lemezkiadókkal és a filmstúdiókkal, sőt az utóbbiakkal szemben a hackerek is látványos online támadásokkal fejezték ki ellenérzésüket.

Mivel az eddigi próbálkozások mind eredménytelenek voltak az online zene- és videóterjesztés megfékezésében, a kiadók az internetszolgáltatókat is célba vették, és a kalóz oldalak elérésének megakadályozását, a működtetők személyes adatainak kiadását követelték tőlük. Számos nagyvállalat is értesítést kapott, hogy súlyos büntetésre számíthat, ha engedi, hogy alkalmazottai a vállalati hálózaton illegális fájlcserét folytassanak.

A fájlcsere hálózatok a kiadók erőfeszítései ellenére azonban továbbra is zökkenőmentesen működnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laci73 #14
    Hmmm... hát ez elég riasztó. És sajnos várhatóan be is következik :((( Egyetlen reményünk az EU szabályozása (Dániában teljesen legális a KaZaA), valamint a felhasználók nagy száma (több tízmillió user nemigen tartható féken).
  • [HUN]PAStheLoD #11
    Most ennek a cikknek nem volt túl sok értelme... eddig is tudtuk hogy Mega $ os bácsikbnak Tera $ kell és ezt a szegény júzerről (vagy lúzerről ??) akarják lehúzni különféle módokon...
  • Vik1984 #8
    És a "meghekkelés" OPrenszerfüggők. Tehát bekaphatják a Linuxom f@***t a köcsögök!!!
  • Yfel #3
    nem kell ennyire beleélni magad :)))

    A warez sereg katonái meg összeszarják magukat és megbújnak ahogy a perek kezdenek közeledni hozzájuk :)

    Y
  • Csudri #2
    Minden köcsög bekaphatja! Próbálják csak meghackelni a gépemet. Beperelem öket magántulajdon rongálásáért, aztán fizethetik a milliókat!!! Rohadt köcsögök!!!! Kazaa forever!!! A warez sereg katonái utolsó bytejukig küzdeni fognak!!!!!!