JohnnyCage

RIAA: A szolgáltatók fizessenek a fájlcseréért

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetségének (RIAA) egyik vezetője úgy nyilatkozott, a telekommunikációs társaságoknak, illetve az internetszolgáltatóknak fizetniük kellene a felhasználók által folytatott online fájlcseréért. A szövetség a közeljövőben fel is kéri a társaságokat erre.

A zenei CD-k globális eladásai az idei évben várhatóan mintegy 6 százalékkal fognak csökkenni. A zeneipar bevételei ennek megfelelően már a negyedik egymást követő évben csökkennek. Ipari szakértők szerint ennek egyetlen komoly oka van, mégpedig az illegális online fájlcsere, vagyis az online kalózmásolás.

A lemezkiadók most a forrásánál próbálják megszüntetni a problémát: Az internetszolgáltatókat (ISP-ket) veszik célba. "Sokkal jobban felelősségre fogjuk vonni az internetszolgáltatókat" - mondta Hilary Rosen, a Recording Industry Association of America (RIAA) elnök-vezérigazgatója franciaországi Midemben megrendezett zenei konferencián.

"Nézzünk szembe vele. Ők is tudják, hogy azért mutatkozik ilyen nagy igény a broadband (szélessávú) internethozzáférések iránt, mert rengeteg zene, és videó érhető el az online fájlcsere hálózatokon" - mondta Rosen. A vezető szerint elképzelhető egy olyan megoldás a problémára, amely szerint az internetszolgáltatók egy meghatározott illetéket fizetnének az online fájlcserét végző felhasználók után. A társaságok ezt az illetéket aztán az online fájlcserét folytató felhasználóknak számláznák ki.

Mint azonban Mario Mariani, az Európa harmadik legnagyobb internetszolgáltatójaként ismert Tiscali digitális médiával, és hozzáféréssel foglalkozó elnökhelyettese elmondta, egy ilyen tervet lehetetlen megvalósítani. "A fájlcsere a hálózatok sávszélességének 30 - 60 százalékát teszi ki. Ekkora adattömeget pedig lehetetlen felügyelni" - mondta Mariani.

"Nyilvánvaló, hogy az internetszolgáltatók dollármilliós nagyságrendű közvetlen hasznot szereznek az online fájlcseréből. Éppen ezért nem lehet elsiklani a felelősségük felett" - mondta Rosen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabest #25
    Miért, nem így van? :)

    K.Kálmán egy napkeltében meg azt mondta: az jó dolog hogy a fiatalok zenéket tőltenek le (!), de a felnőtt lakosság számára is használhatóvá kéne tenni az internetet. Nyilván a második tagmondaton volt a hangsúly, de azért csak kicsúszott az első is :)
  • Cat #24
    https://www.axelero.hu/akcio/kabelneto_jan.shtml

    "Annyit és akkor internetezhet, amikor Ön szeretné, nem kell folyton a fájlméretekre koncentrálnia letöltés előtt - és nem utolsó sorban sokkal kevesebbet kell várnia egy-egy mozgókép, játék letöltése során! "

    A MATÁV EZZEL REKLÁMOZZA MAGÁT!
  • Yfel #19
    Próbálj elszakadni a fájlcsere gondolatmenettől. Itt az emberek legnagyobb részének nem azért van nagysebességű elérése, hogy egész nap a Kazaa előtt üljön, hanem azért, mert a kedves vásárló töke tele van azzal, hogy 1 másodpercnél tovább kell várni egy oldal letöltésére és nem tudja elkezdeni a filmbemutatókat egyből nézni, hanem meg kell várnia mire egy jó darab lejön belőle...

    Én többek között azért is használom, mert Windows mellett Linuxom is van és minden második hónapban letöltök egy 5 CD-s Red Hat csomagot.

    És hidd el, az internetszolgáltatók nagyon szívesen megszabadulnának a fájlcsere szolgáltatásoktól mert azok miatt kell óriási kiadásokat elkönyvelniük infrastruktúra fejlesztésre.

    Erre bizonyítékként itt van a Bell Canada Sympatico High Speed szolgáltatása ami be van határolva havi 5gb le és 5 gb feltöltési forgalommal... és képzeld alig van néhány ügyfelük a sok sok százezerből aki panaszkodna emiatt. A többi szolgáltató hozzáállását mutatja, hogy egész Észak Amerikában nagyon szorosan követik, hogy hogy megy a Bell tesztje és ha mindenkinek tetszenek az eredmények akkor az egész ipar be fogja ezt vezetni... szerinted ha rengeteg bevételük lenne a fájlcseréből akkor fontolgatnának ilyeneket?

    Y
  • varia #18
    "A társaságok ezt az illetéket aztán az online fájlcserét folytató felhasználóknak számláznák ki."

    LOL. LOL!!!!

    hogy fogja azonositani? nev, kiterjesztes? vagy lemasolja az ISP is, es megnezni, hogy mi is az?
    LOL!!!!!!!
  • varia #17
    reszben igaz, mivel addig nem vagy bunos, mig azt be nem bizonyitjak.
    De ha valami csoda folytan meg is fizetnenek, akkor arat fognak emelni, mivel nekik kell a sajat reszuk, szoval, akkor is az artatlan user szopja meg.
  • Laci73 #16
    A RIAA ott téved, hogy minden állítását bizonyítania is kell. Amúgy a szolgáltatók nagyon jól tudják azt, hogy forgalmuk jelentős részeét a p2p és warez anyagok töltögetései adják: de vádat emelni általánosan nem lehet. Nem lehet csak úgy azt mondani: "Fizzes, mert nálad is lehetnek warez userek." Csakhogy. A szolgáltató nem felelős hogy mire használod a szolgáltatást. A felhasználók ellen egyenként fellépni nem lehet - fizikai képtelenség több millió usert beperelni :) A szolgáltatónak elég csupán annyit tennie, hogy felhívja az ügyfele figyelmét, törvénybe ütköző módon ne használja a Net-elérését. Ennyi.

  • Cat #15
    igenis hatalmas hasznuk van az internetszolgáltatoknak, mivel te is, énis és sokszázezer másik ember külföldön többek között azért fizettünk elő kábeles vagy adsl netre, mert amelett hogy időben korlátlan (ez amcsiban nem számit, hisz ott a helyi hivás ingyenes) gyorsabb, és több anyagot tölthetünk le vele
    a felhasználók 90%nak bőven elég a stabil ISDN sebességu kapcsolat, hiszen weblapokon kivul mást nem néznek
    de ha videokat akarsz tölteni akkor igenis előfizetetsz -> haszon ott van, hogy ezt máskülönben nem tennéd meg
  • Yfel #11
    Nyilvánvaló, hogy az internetszolgáltatók dollármilliós nagyságrendű közvetlen hasznot szereznek az online fájlcseréből

    Persze, nyilvánvaló... látom ezeknek is csak az üzlethez van féleszük...
    Egy internetszolgáltatónak többmilliós nagyságrendű kiadásai vannak arra, hogy azt az óriási adatforgalmat be tudják fogadni a hálózatukba amellett, hogy nagysebességű hozzáférést biztosítsanak az ügyfeleiknek.

    Ekkora baromságot is régen hallottam...

    Tudom, hogy RIAA, de gondolkozni azért kéne...

    Y
  • Gabest #10
    RIAA filozófiája: Mindegy ki, de valaki végre fizessen má'

    Pas: Nem ezt akartad mondani? "társadalomképtelen sunyi alakok" :)
  • Kandurex #2
    Elmennek a p*csba