JohnnyCage

Hollywood lecsap az egyetemi hálózatokra

A szerzői jogok védelmével foglalkozó szervezetek az Egyesült Államokban célba vették a nagysebességű egyetemi hálózatokat, amelyeket az egyetemisták elmondásuk szerint illegális fájlcserére használnak fel.

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA), illetve az Amerikai Filmstúdiók Szövetsége (MPAA) mintegy 2000 amerikai egyetem rektorának küldött levelet a napokban, amelyben a szervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy az egyetemi hallgatók a szövetségi törvények megsértésére használják fel az intézmény számítógépes hálózatát.

"Aggodalommal tölt el bennünket, hogy egyre több hallgató használja az egyetemi hálózatot szerzői jogok által védett munkák illegális terjesztésére" - áll a levélben. "Úgy hisszük, ennek megfékezésére hatékony, és következetes fellépésre van szükség."

A nagysebeségű hálózatok, amelyek egyre több egyetemi kollégium szobáiban, illetve az egyetemek laboratóriumaiban érhetők el, csendben az online fájlcsere központjaivá nőtték ki magukat a Napster 1999-es megjelenését követően.

Az egyetemi hálózatok adminisztrátorai - elsősorban technikai okokból - már régóta küzdenek az online fájlcsere szolgáltatások ellen, de a hálózatok szabad sávszélességét a végletekig felemésztő zene-, játék-, és videó letöltéseknek nem tudtak gátat szabni.

A szervezetek nyomatékosan kérik az amerikai egyetemeket, hogy vezessenek be szigorú megkötéseket a szerzői jogokat sértő tevékenységek visszaszorítása érdekében, valamint folyamatosan felügyeljék az egyetemi hallgatók online tevékenységét, és büntessék meg azokat, akik megsértik az irányelveket.

"A hallgatóknak tudniuk kell, hogy amennyiben szerzői jogok által védett munkákat terjesztenek, törvénysértést követnek el. Ez olyan, mintha besétálnának a jegyzetboltba, levennének egy könyvet a polcról, és titokban fizetés nélkül távoznának" - áll a levélben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #12
    "A kiadok agyaig meg nem jutott el hogy mit is jelent a kapitalizmus, szabad kereskedelem."

    A gond ott van, hogy sajna eljutottak odáig, s erre építenek mert megtehetik. Amíg pedig, amíg valami nagyobb bagázs fel nem lép ellenük, addig tuti, hogy ítéletnapig is ezzel fognak ba&akodni.

    Bár az is érdekes lenne, ha elmennének és az egyes országok kormányait szidnák a helyzetért. Megkérnék az országok vezetőit, hogy szigorítsák a börtönbüntiket, majd miután mindenkit bekaszniznának, nem lenne aki megvenné a sok vackukat és szépen csődbemennének. :)
  • magyar ember 2 #7
    Arrol nem is beszelve hogy sokminden mashogy el se jut idaig. Eleg csak osszehasonlitani egy amcsi es 1 magyar mozis filmlistat, a 70%-a sosem fordul meg nalunk (nem biztos hogy baj, de van ami az). A pofatlanul magas arakat meg felesleges emliteni, azon mar tenyleg mindenki csak rohogni tud. Ki venne windowst 40 ropiert, vagy tobb 100 ezres fejlesztoeszkozoket? Adjak normalis aron a cuccot, akkor lesz aki megveszi, addig meg ne csodalkozzanak. A kenyeret is annyiert adjak a boltban, amennyiert az emberek megveszik, nem pedig kirakjak a 1000000000 HUF-os arcedulat, es beperelnek mindenkit aki otthon mer sutni kenyeret. A kiadok agyaig meg nem jutott el hogy mit is jelent a kapitalizmus, szabad kereskedelem.
  • magyar ember 2 #6
    "Ez olyan, mintha besétálnának a jegyzetboltba, levennének egy könyvet a polcról, és titokban fizetés nélkül távoznának"
    Ez nem olyan. Itt ugyanis nem tunik el a "konyv" a konyvespolcrol.