Franczy

2002-ben az Intel nyerte a processzorháborút

2002-ben melyik gyártó nyerte meg a processzorháborút? Erre a kérdésre próbál meg választ adni az a CIBC World Markets beruházási tanácsadó cég által a napokban nyilvánosságra hozott jelentés, melyből kiderül, hogy bár az elmúlt esztendő negyedik negyedévében az Advanced Micro Devices (AMD) képes volt növelni x86 alapú processzorpiaci részesedését, az egész évet tekintve teret vesztett a nagy konkurens Intellel szemben.

A világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel Corporation a jelentés szerint 2002-ben 82,5 százalékra volt képes növelni a PC-s processzorpiaci részesedését. Az Intel a 2001-es esztendőben még "csak" a piac mintegy 78,3 százalékát uralta. Ezzel párhuzamosan az AMD 2001-ben még mintegy 21,7 százalékos processzorpiaci részesedése 2002-ben 17,5 százalékra csökkent, vagyis elmondható, hogy 2002 elég gyászos esztendő volt az AMD számára.

A CIBC World Markets közlése szerint a processzorpiaci bevételi adatok tekintetében az Intel előnye még nagyobb, hiszen míg a gyártó 2001-ben e tekintetben a piac mintegy 88,7 százalékát uralta, addig 2002-ben már a piac megközelítőleg 91,8 százalékát tudhatta magáénak. A torontói cég adatai szerint az AMD piaci részesedése a bevételi adatok tekintetében a 2001-es mintegy 11,3 százalékról 2002-ben 8,2 százalékra esett vissza.

Némi jó hír az AMD számára, hogy az Intel processzorpiaci részesedése a harmadik negyedévi 86,4 százalékról 83 százalékra csökkent a negyedik negyedévben, ezzel párhuzamosan pedig a chipgyártó bevételi részesedése is visszaesett, mégpedig egész pontosan 95,8 százalékról 92,5 százalékra. Az eladott processzorok darabszámát tekintve az AMD az utolsó negyedévben a piac mintegy 17 százalékát tudhatta magáénak, ami mindenképpen előrelépést jelent a megelőző negyedév mindössze 13,6 százalékos részesedési adatához képest. A CIBC World Markets szakértői szerint az AMD azért zárhatta relatíve jól 2002 utolsó negyedévét, mert ezen időszakban képes volt megszabadulni a korábban felhalmozódott raktárkészletétől. Mint ismeretes az AMD a várhatóan a közeljövőben debütáló 64 bites processzoraitól, az Athlon 64-től, illetve az Opterontól várja a megváltást, vagyis azt, hogy processzorpiaci részesedése újfent jelentős mértékben növekedjen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #34
    Nem ártana egyeseknek előbb valami nyelvtanleckét venni, mert enyhén szólva zavaros, ahogy kifejezik magukat...

    "Remelem az intel sose uti ki a pentiumot"
  • Bandee_ #31
    Nem, csak elindul a Battlefield és amikor legjobban lövöd a náci szemetet, egyszerűen vissza adja a windóz asztalt!!! Jahh AMD rula mi?
    Mafia 3 perc után kilép!!!
    Itthon p4-en ugyanezek a játékok 2 órát mennek próbléma nélkül.
    Szóva, mindenki vegyen a pénztárcájához illőt, de én akkor is egy Intelt veszek Vazze!!!!
  • Pheel #26
    Érdekes, de pont az ellenkezőjéről számol be mindenki, aki kipróbálta. És mivel a HT hardveres megoldás, az XP pedig fel van készítve multiprocesszoros rendszerekre (Pro only), így semmilyen optimalizáció nem kell hozzá a felhasználói programok részéről. És pont az otthoni felhasználó veszi észre leginkább a dolgot. Nem arra kell gondolni, hogy mostantól 30 frame-mel gyorsabban renderel a DivX másodpercenként, hanem inkább arra, hogy a renderelés mellett a gép normálisan használható és nem csak időnként reagál. Szerintem aki leszólja a HT-t, az nem érti mire való. Számos területen kellemes hatása van a sebességérzetre. Értem ez alatt a renderelést, tömörítést, fordítást és egyéb hasonló érdekes dolgot.

    Eddig a HT valószínűleg azért volt kikapcsolva, mert nem működött rendesen. Az eredeti P4-es proci kb 5x ekkora és 10x gyorsabb volt, csak képtelenség volt nyereségesen gyártani az akkori csíkszélességgel, így kiherélték és szépen lassan rakják bele az eredetileg tervezett dolgokat.
  • Pheel #23
    Azért a HT állítólag sokat lendít a gép használhatóságán... (nem a teljesítmény, annak az érzete javul :)
  • Pöty #18
    barkács Throughbred B. Az felveszi a versenyt!
  • Lion #17
    hehh nevetséges... AMD INETL MICROSOFT AMD csődbe nem megy főleg az intel sem :) microsoftsem.. majd az unokáink ezen weboldalon ezen forumon fognak verekedni ugyan ezeken a dolgokon....
  • Evil #10
    hat az emberek mar csak ilyenek, dragan szart vesznek.AMD rula!
  • Power #7
    Azért az intel és az amd nem egy kategória.
    A bevétel több, mint 90% az intelé.
    Háború az akkor lesz, ha az amd-nek a bevételeknek legalább 20% sikerül megszereznie.
    Jelenleg az amd a túlélésért küzd.
    Nekünk jó a verseny, csak lenne már!
  • Pheel #3
    "2002-ben az Intel nyerte a processzorháborút"
    Mit nem mond! Észre sem vettem.