SG.hu

IDF: A Banias mobil PC platform jövője

További részleteket árult el az Intel Corporation közelgő, Banias kódnevű, vadonatúj processzor-mikroarchitektúrára épülő mobil PC platformjával kapcsolatban. A rövidesen megjelenő platform célja, hogy javítsa az akkumulátoros használati időt, növelje a teljesítményt, új, karcsú és könnyű kivitelű gépek készítését tegye lehetővé, továbbá egyszerű, problémamentes vezetéknélküli kapcsolódást biztosítson.

További műszaki részletekre derült fény a Banias mikroarchitektúrával, a platform beépített 802.11a/b kétsávos vezetéknélküli helyi hálózati (WLAN) megoldásával, valamint egy sor, a biztonságot növelő és a vezetéknélküli hálózatok bonyolultságát csökkentő szoftvermegoldással kapcsolatban. Bejelentette továbbá az Intel az Intel 82540EP Gigabit Ethernet Controllert, az első, kifejezetten a mobileszközökhöz optimalizált Gigabit Ethernet vezérlőt.

"A Banias platformra épülő mobil PC-k egyszerű, a vezetékek korlátaihoz nem kötött, csúcstechnológiás teljesítményt fognak kínálni különféle új, vonzó kivitelben" - állította Anand Chandrasekher, az Intel Mobile Platforms csoport alelnöke. "A Banias platformmal az Intel holisztikus módon közelíti meg a mobilitás kihívásait - onnantól, hogy maga a Banias mikroarchitektúra kifejezetten alacsony fogyasztásúra és nagyteljesítményűre lett tervezve, azon át, hogy a platform többi komponense harmonikusan együttműködik a jobb vezetéknélküli mobilitás érdekében egészen azokig az erőfeszítésekig, amelyeket az Intel más cégekkel karöltve folytat a vezetéknélküli rendszerek biztonsága és egyszerű használata érdekében."

Új mobil architektúra

Az új Banias mikroarchitektúra élvonalbeli teljesítményt kínál a lehető legalacsonyabb fogyasztás mellett a noteszgépek számára. Az Intel ma négy új, a teljesítményt növelő és az áramfogyasztást csökkentő technológia - az Advanced Branch Prediction, a Micro-Op Fusion, a Power Optimized Processor System Bus és a Dedicated Stack Manager - részleteit ismertette. Az Advanced Branch Prediction (ág-előrejelzés) elemzi egy program korábbi viselkedését és annak alapján jósolja meg, milyen műveleteket fog várhatóan kérni a jövőben - ez a teljesítményt növeli. Ha egyidőben hasonló műveletek állnak készen végrehajtásra, a a Micro-Op Fusion (mikroutasítás összeolvasztási) technológia egyetlen utasítássá szervezi őket - ez egyrészt a teljesítményt növeli, másrészt arányosan a fogyasztást javítja. Szemben számos mai rendszerrel, amelyekben a nem használt alkatrészek is áram alatt vannak, a Power Optimized Processor System Bus (fogyasztásra optimalizált processzor-rendszerbusz) architekturális és áramköri újításokkal csökkenti a feszültséget és fogja szoros kézre a puffereket. Mivel csak oda kerül áram, ahol valóban szükség van rá, megint csak csökken a fogyasztás. Végül, a Dedicated Stack Manager (dedikált veremkezelő) speciális hardvert használ a belső nyilvántartáshoz, így a processzor megszakítás nélkül tudja végrehajtani a programutasításokat. E technológiák együttese lényegesen javítja a teljesítményt anélkül, hogy feláldozna az akkumulátoros használati időből.


Bob Hills az Intel-SONICblue videólejátszó prototípusával

Problémamentes vezetéknélküli kapcsolódás

A Banias platform a számítástechnika és a kommunikáció konvergenciáját kétsávos vezetéknélküli kapcsolattal váltja valóra. A kétsávos, 802.11a és 802.11b vezetéknélküli összeköttetés 54 ill. 11 megabit/másodperc sebességű kapcsolatot jelent. Ez a megoldás visszamenőleg kompatíbilis a meglévő WLAN infrastruktúrával, és lehetővé teszi hálózatok széles körének elérését - vállalati és otthoni hálózatokat, vezetéknélküli kapcsolódási területeket a reptereken, hotelekben, éttermekben és más nyilvános helyeken. Képes automatikusan az adott helyen elérhető leggyorsabb kapcsolat használatára.

Az Intel a Banias platformhoz készített vezetéknélküli megoldása harmonikusan illeszkedik a CPU-hoz és a lapkakészlethez; az egész platform úgy készült, úgy lett bevizsgálva és hitelesítve, hogy a kategóriájában legjobb élményt nyújtsa. A Banias platform az első, amely a mobilitás mind a négy fő vektorát - teljesítmény, hosszú akkumulátoridő, kapcsolódás és innovatív kivitel - biztosítja.

Mindemellett az Intel PROSet segédprogrammal a Banias platform felhasználói problémamentesen állhatnak át egy vezetékes kapcsolatról a nagysebességű, vezetéknélküli LAN kapcsolatra anélkül, hogy le kellene állítani alkalmazásaikat. Az Intel a Banias platformhoz készített vezetéknélküli LAN komponense tartalmazni fog egy olyan megoldást, amellyel lényegesen javítható a mobil PC-kben egyszerre működő Bluetooth és 802.11b vezetéknélküli technológiák teljesítménye. Minimálisra csökkenti a kétféle vezetéknélküli technológia közötti potenciális ütközéseket és optimális adatátvitelt, működési tartományt és válaszkészséget biztosít mind a 802.11b, mind a Bluetooth vezetéknélküli hálózatokon.

Gigabitet a mobil platformon is

Bejelentette az Intel az iparág első, kifejezetten a mobil PC-k "nagy teljesítmény, alacsony fogyasztás" igényeihez tervezett Gigabit Ethernet vezérlőjét. Az Intel® 82540EP Gigabit Ethernet vezérlője automatikus fogyasztáscsökkentő funkciói a jelenleg kapható Gigabit Ethernet vezérlőkhöz képest akár 75 százalékkal alacsonyabb áramfogyasztást eredményeznek; ugyanakkor az eszköz problémamentes áll át vezetékes és vezetéknélküli kapcsolatok között. Az új Gigabit vezérlő szintén be van vizsgálva a Banias platformhoz, vagyis lerövidül a tervezési-minősítési folyamat. Az Intel PRO/1000 MT Mobile Connection 10/100/1000 megabit/másodperces hálózati kapcsolatot kínál szabványos Category 5 rézvezetékeken keresztül, és automatikusan a lehető leggyorsabb sebességet használja.

Az Intel 82540EP Gigabit Ethernet vezérlő tűkiosztása kompatíbilis az Intel legfrissebb 10/100 "LAN-on-motherboard"-jával (LOM), vagyis a mobil PC gyártók tízszeres átviteli sebességet kínálhatnak anélkül, hogy újra kéne tervezni alaplapjaikat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!