Spencer

Intel: Noteszgéphasználat egész nap

Annak érdekében, hogy elősegítse az Intel alapú hordozható számítógépek egész napos akkumulátoros használatát, az Intel ma bejelentette, hogy megalakította a Mobile PC Extended Battery Life Working Group nevű munkacsoportot. A csoport célja, hogy a kihívásokkal megküzdve elérje, hogy a noteszgépek egyetlen feltöltéssel egész nap használhatók legyenek akkumulátorról.

A számítástechnikai ipar nagyjai álltak össze, hogy leküzdjék közös problémáikat és elősegítsék azon technológiák fejlődését, amelyek segítségével végül is elérhető a nyolcórás, vagy még hosszabb akkumulátoros használati idő. A munkacsoport támogatói: az Acer Inc., az ASUSTeK Computer Inc., a Compal Electronics Inc., a Dell Computer Corporation, a First International Computer Inc., a Fujitsu Limited, az Inventec Corporation, Legend Holdings Ltd., az LG Electronics Inc., a Matsushita Electric Industrial Co. Ltd. (Panasonic), a Microsoft Corporation, az NEC Corporation, a Samsung Electronics Co. Ltd., a Toshiba Corporation, a Quanta Computer Inc. és a Wistron Corporation.

"Egy ideális világban a mobil PC-k egész nap működnek, hogy az emberek szabadon elérhessék a kívánt információt, anélkül, hogy hálózati aljzatokat kellene keresgélniük" - mondta Anand Chandrasekher, az Intel Mobile Platform csoportjának alelnöke. "A munkacsoport együttes erőfeszítéseinek eredményeképpen a felhasználók "elvághatják a tápkábelt" és közelebb juthatnak az egésznapos akkumulátoros használathoz."

A munkacsoportban olyan cégek találhatók, amelyek megfelelő műszaki szakértelemmel rendelkeznek a noteszgép-tervezés terén, és jól ismerik azokat az alkatrészeket, amelyek fogyasztják és amelyek szabályozzák az áramfogyasztást: a képernyőt, a grafikus vezérlőt, a merevlemezeket, az operációs rendszert, a mikroprocesszort és lapkakészletet, valamint a vezeték nélküli eszközöket. A csoport tagjai együttesen fognak munkálkodni az új, fogyasztásbarát technológiákkal és áramforrásokkal kapcsolatos hatósági rendelkezések és környezetvédelmi kihívások leküzdésén. Kezdetben a munka az üzemanyagcellákra és a kijelző-alrendszerekre fog koncentrálni. Bár figyelemreméltó fejlődés történt a Li-ion akkumulátortechnológia – a mobil PC-k jelenlegi legszélesebb körben használt áramforrása – terén, e fejlődés nem tart lépést a noteszgépek kialakulóban lévő használati szokásaival, beleértve a digitális szórakoztatást, a multimédiát és a vezeték nélküli kapcsolódást. A csoport munkájának eredményeképpen az Intel alapú hordozható számítógépek akkumulátoros használati ideje várhatóan 2004-re fog megnövekedni.

A mobil PC-k jelenlegi használati szokásai széles skálán mozognak: a "csatlakozóról csatlakozóra" vándorló felhasználók, akik alig igénylik a mobilitást, az "utazó harcosokon" keresztül, akik idejük túlnyomó részét úton töltik, egészen a jövő generációs vezeték nélküli noteszgép-felhasználókig, akik folyamatos kapcsolódást igényelnek az Internethez, levelezésükhöz és fájljaikhoz, mindig és mindenhonnan. A csoport meg fog határozni általános használati modelleket a mobil PC-k egésznapos használatához, valamint közreműködik a jövőbeni teljesítménytesztek kidolgozásában. Bár a meglévő teljesítménytesztek megkezdték a mai használati modellek mérését, nincs olyan egyetértés az iparágon belül, amely pontosan tükrözné az összes felhasználót.

A munkacsoport első találkozóját 2002 októberében fogja tartani, a tajvani Intel Fejlesztői Fórummal egyidejűleg. A találkozón a csoport kidolgozza a szervezet keretrendszerét és meghatározza a kezdeti prioritásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!