SG.hu

IDF: A jövő a moduláris technológiáké

Az integrált kommunikációs és számítástechnikai képességeket nyújtó, szabványalapú technológiák bevezetése fontos informatikai versenyelőnyt hordoz, vélekednek az Intel Corporation vezetői.

A technológiai ágazat mérnökeiből, fejlesztőiből és tervezőiből álló népes szakmai hallgatóság előtt elmondott beszédében Mike Fister, az Intel vezető elnökhelyettese és San Maloney elnökhelyettes azt taglalta, miként járulnak hozzá a vezetékes és vezetéknélküli kommunikációs képességeket nyílt és skálázható Intel alapú szerverekkel, hálózatokkal és adattárolási megoldásokkal ötvöző, moduláris informatikai infrastruktúrák az alacsonyabb üzemi költségek és a nagyobb rugalmasság eléréséhez.

"Továbbra is az Internet hajtja a kommunikáció és a hagyományos számítástechnika konvergenciájának motorját, és ez gyökeres változásokat eredményez a nagyvállalati infrastruktúrák kialakításának módjában" - jelentette ki Fister. "A vezetéknélküli és vezetékes hálózatok szerver-, háttértár- és klienseszközökkel történő ötvözése a globális terjeszkedés során is lehetővé teszi a vállalati rugalmasság megőrzését. A dolgozók így bárhonnan, bármikor és tetszőleges módon csatlakozhatnak a hálózatra. Ha az informatikát valóban versenytényezőnek tekintjük, bátran állíthatjuk, hogy a biztonságos és szabványalapú moduláris alkalmazási stratégiák kitűnő lehetőséget kínálnak az üzleti szereplők számára versenyelőnyük megőrzésére" - fűzte hozzá Maloney.


Sean Maloney és Mike Fister

Nagyvállalati megoldások moduláris adatközpontokhoz

Fister több, moduláris adatközpontokhoz szánt technológiát is bemutatott az érdeklődőknek, köztük a kétprocesszoros szerverekhez és munkaállomásokhoz kifejlesztett 533 MHz-es rendszerbusszal rendelkező Intel Xeon processzorokat. A 2002. negyedik negyedévében piacra kerülő rendszerek továbbfejlesztett platformot biztosítanak a kis- és középvállalkozások különféle nagyvállalati jellegű tevékenységeinek támogatására. A többprocesszoros platformokhoz ajánlott "Gallatin" kódnevű Xeon MP processzor magasabb sebességgel és megnövelt kapacitású, integrált L3 gyorsítótárral fokozza a nagyvállalati skálázhatóságot. Az Intel e megoldás bevezetését is 2002. utolsó negyedévére ütemezi. A négy és annál magasabb processzorszámú környezetekhez tervezett, optimalizált és érvényesített MP alapú rendszerek zökkenőmentes és gazdaságos teljesítménybővítést tesznek lehetővé.

Fister elmondása szerint a HP, az IBM, az SGI, a Unisys és a NEC további, 2-64 processzoros Itanium 2 alapú rendszerek bevezetését tervezi, a Microsoft, a Red Hat, az Oracle, az IBM, a BEA, az SAP és az SAS pedig máris az Itanium 2 processzorra optimalizálta vezető nagyvállalati szoftvereit. Fister megerősítette, hogy az Itanium 2 processzorcsalád "Madison" kódnevű, következő tagja 2003 nyarán kerül piacra. A 0,13 mikronos eljárással készülő, lapkába épített 3-6 MB-os gyorsítótárral ellátott, új processzor 30-50 százalékos teljesítménynövekedést biztosít, és valamennyi jelenleg használatos processzorral, platformmal, lapkakészlettel és szoftverrel képes együttműködni.

Előadása végén Fister arról is szót ejtett, hogy az adatközpontok fejlődése a rugalmasabb infrastruktúrák, a (kisebb méretet, kevesebb kábelt és alacsonyabb fogyasztást eredményező) konszolidáció, valamint a nyílt szabványokra épülő számítástechnikai, I/O, adattárolási és szoftvererőforrások dinamikus és áttekinthető alkalmazása felé halad. Az Intel nagy teljesítményű, kis költségű, szabványos megoldásai ideálisan használhatók az ilyen, heterogén eszközöket integráló, moduláris környezetek támogatására, és - a kisméretűtől a nagyvállalati platformig terjedő választék révén - az igényekhez rugalmasan illeszkedő skálázhatósághoz juttatják az informatikai menedzsereket.


Sean Maloney kezében egy Calexico Wireless Dual Band MiniPCI 802.11b/a

A háttértár-hozzáférési dilemma feloldása

Maloney több olyan, moduláris hálózatokhoz kidolgozott stratégiáról is beszámolt, amely a vállalati hálózatok egyre duzzadó háttértárainak gyors hozzáférését hivatott biztosítani. Előadása során azokat az új, szabványalapú hálózati adattárolási "építőelemeket" is bemutatta, amelyek a fejlesztési költségek mérséklését és a tervezési feladatok egyszerűsítését szolgálják.

Az idő- és térbeli korlátok nélküli, tetszőleges eszközről történő adatkinyerés dilemmáját a gyógyászati célú képalkotási szoftverektől a video e-mailig a rendkívül sokféle alkalmazást vegyítő adatraktárak folyamatos növekedése is tovább súlyosbítja.

"Ez a dilemma a számítástechnikai és a kommunikációs technológia kreatív ötvözését teszi szükségessé, amely révén gyors és biztonságos adathozzáférést tudunk garantálni a vállalati hálózatokon és az interneten keresztül" - magyarázta Maloney.

Amióta 1996-ban az első I/O processzor megépítésével belépett a hálózati adattárolás piacára, az Intel a háttértár-hozzáférési és -védelmi termékek (processzorok, middleware-ek, alkalmazások, alrendszerek és adapterek) egyedülállóan széles portfólióját fejlesztette ki. Az adattárolási program keretében bevezetett új Intel termékek között négy új RAID-vezérlő is szerepel. Az Intel a Fejlesztői Fórumon mutatta be először a nyilvánosságnak a hőviszonyokra különösen kényes adattárolási környezetekhez szánt, alacsony feszültségszintű, 1,6 GHz-es Intel Xeon processzort.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!