Franczy

2003-tól változnak a Microsoft licenc feltételei

A jövő évtől kezdve a számítógépek gyártásával foglalkozó cégek már nem árulhatnak olyan PC-ket, melyekre gyárilag két Windows operációs rendszer van telepítve, ugyanis a Microsoft legújabb OEM licenc feltételei mindezt többé már nem teszik lehetővé. Jelen pillanatban néhány gyártó termékskálájában még fellelhetők olyan asztali számítógépek, melyekre a Windows 2000 Professional és a Windows XP is fel van telepítve, és amely rendszerek esetében a felhasználóknak az első bootoláskor kell eldönteniük, hogy melyik szoftvert kívánják használni.

"A Microsoft 2003-tól nem teszi lehetővé a gyárilag két operációs rendszerrel ellátott személyi számítógépek forgalmazását, azonban ezzel párhuzamosan a Windows XP kapcsán új lehetőségeket bocsát a felhasználók részére. A gyárilag két operációs rendszerrel felvértezett PC-k esetében mindeddig az volt a helyzet, hogy a felhasználóknak a számítógép első indulásakor dönteniük kellett, hogy melyik rendszert favorizálják, és később már csak azt a rendszert használhatták. A jövőben a felhasználóknak e helyett lehetőségük nyílik majd arra, hogy számítógépükre egy régebbi operációs rendszert telepítsenek, majd ezt követően bármikor áttérjenek a Windows XP-re" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban a Microsoft licenc részlegének egyik szóvivője.

Egyes források tudni vélik, hogy a Microsoft azért változtatott eddigi licenc feltételein, mert a gyárilag két operációs rendszerrel ellátott számítógépeket éppúgy a szoftverkalózkodás melegágyának tekinti, mint azon úgynevezett "meztelen" PC-ket, melyeket a számítógépgyártók nem látnak el operációs rendszerrel. A szakértők egyébként felhívják a figyelmet arra, hogy egyelőre nem teljesen tisztázott, hogy a legújabb licenc feltételek életbe lépését követően a számítógépgyártóknak továbbra is lehetőségük marad-e a Windows 2000 operációs rendszert gyárilag feltelepíteni a PC-kre. Mint ismeretes, manapság nagyon sok vállalat éppen a Windows 2000-re történő átállás közepén tart, és esze ágában sincs Windows XP-re váltani. A Windows XP-re történő átállás sok időbe és pénzbe kerül, és a legtöbb esetben teljesen értelmetlen - mondta az üggyel kapcsolatban az egyik Windows 2000-et alkalmazó nagyvállalat informatikai szakembere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomaszov #29
    Sziasztok!

    Bár nem annyira szorosan, de mégis úgy érzem, hogy kicsit kapcsolódó, de főleg muszáj valahol kiadnom ezt magamból.
    Döbbenet, hogy milyen módszereket alkalmaz az ügyfeleivel szemben. Közepes méretű cégnél dolgozom, és eddig nem volt gondunk velük, minden évben elköltöttük a Microsoftos szoftverekre azt a pár milliót amit kellett, mígnem most megláthattuk az igazi arcukat. Kötöttünk egy 3 éves szerződést velük, egy szoftver használattal kapcsolatban amit 2 évig szépen fizettünk is. Nem nagy dolog volt évi 200eFt, de idén rájöttünk hogy nem sok értelme volt. Az a projekt amiért vettük elhalt és amúgy se használtuk semmire. Na nagy naivan mondom én, egyezkedjünk velük, hogy ugyan már ne kelljen kifizetni. Már amúgy ekkor ránk küldtek egy agresszív fazont aki folyton hívogatott. Sose kérdezte mikor lenne jó beszélni, de egy kontaktot se adott magához se e-mail se telefon, és csak annyit tudott mondani, hogy ezt nagyon sürgősen ki kell fizetni mert lejárt a határidő (mellesleg a beszállítónk aki Microsoft partner volt eltűnt és akkor ajánlottak már csak újat amikor lejárt) Már nagyon untuk hogy a fickó folyton hívogat és sokadszorra sikerült felfognia a kérdésünket (vagy is azt hittem) hogy nem akarjuk használni, nem is használtuk soha, és hogy lehet minél olcsóbban ebből kiszállni. Megkértük szépen hogy írjon hivatalos levelet erről. Azt ígérte utánajár majd eltűnt. Nem is bántuk el is felejtettük az ügyet mígnem több mint egy hónap után ma kapom a levelet amitől eldobom az agyam. Ha nem tudnám, hogy Microsofttól jött azt hinném valami maffiával kerültem össze. Rendesen fenyegetnek. Azt állítva, hogy nem válaszoltunk nem reagáltunk nekik és majd jól bemószerolnak valami nemzetközi szervezetüknél. Mellesleg megjegyzi, hogy igencsak kakaóban leszünk ha illegális szoftvereket használunk. Ez volt az amitől teljesen bekattantam. Nem elég hogy édesen zsarolgatnak, még meg is rágalmaznak. Ráadásul úgy hogy évente legalább 5-6 milliót költünk rájuk és egy 200e-s problémájuk van velünk. Sajnos csúnyán reagáltam le, amit meg is bántam, hiszen hiába valami fejesük írta, ő is csak egy szánalmas biorobot a gépezetben, és valószínű csak egy sablon levelet küldött. De ettől szép az egész. Ez azt jelenti akkor hogy mindenkit így kezelnek. Mindenesetre megkapják tőlünk a 200e-üket, de az is biztos hogy mindent megteszünk, hogy áttérjünk más alkalmazásokra. Már csak ha az Office vásárlásainkkal átpártolunk az Open sourcera sokszorosát spóroljuk meg. És meg is tesszük ezek után. Gratulálok Microsoft, csak így tovább!
  • Tompi #28
    Idefigyelj! A stilusodbol, es a faszozasbol egyertelmuen kiderul, hogy kettonk kozul melyik a fasz. En nem sertegettelek, hanem normalisan elmondtam a velemenyemet. Erre te amikor kifogysz az ervekbol, faszozni kezdesz. Kicsit szedd mar ossze magadat, es nojjel mar fel!
    Ha csak egy kicsit is kinyitnad a csipadat, akkor eszrevenned, hogy a vilagban a monopoliumban levo cegek ellen az emberek megprobalnak harcolni. Miert? Azert mert a monopoliumban levo cegek elpofatlanodnak, es azt hiszik mindent megengedhetnek maguknak.
    Es csak remelni tudom, hogy egyszer sem logtal a BKV-n, vonaton, egyszer sem telefonaltal hamis MATAV kertyaval, es nincsen 1db illegalis mp3-ad sem, de meg a radiobol sem vettel fel semmit polimer kazettara. Nincsenek illegalis videokazettaid, es egyetlen konyvbol sem fenymasoltal eletedben 1 oldalt sem! Akkor nagyon fasz(a) gyerek lehetsz!
    Azt hiszed, hogy dongetem a mellemet, mert nem minden programom legalis? (igen, van legalis progim is!)Azt hiszed, hogy nem vasarolnam meg a windows-t ha annyiba kerulne, amennyit er? (Es ha a lakas+ csalad fenntartas utan maradna penzem.)
    Lehet, hogy neked anyuci meg apuci aladrakja a legalis szoftvereket. (a stilusodbol nem lehetsz tobb 16nal, ha meg igen, akkor sulyosan el vagy maradva!)
    Es meg mielott azt mondanad hasznaljak Linuxot, megjgyeznem, hogy kenytelen vagyok MS-t hasznalni, mert a programok 99%-a, ami a munkamhoz kell CSAK ezen a platformon fut! Ezert van ma monopol helyzetben a MS! Amint kijon 1 olyan Linux klon, amin lehet 100%-osan MS progikat futtatni ne hidd, hogy habozni fogok!
  • Tompi #26
    Ha a kozertben vasarolok, akkor nem kell felhivom a gyarto diszprecseret, hogy regisztrealtassam magam, kulonben nem hasznalhatom amit megvettem.
    Jol is nezne ki, ha vennek pl egy TV-t amit csak ugy tudnek uzembe helyezni, hogy telefonalok, es egy 48 jegyu szamot begepelek a TV taviranyitojan. Es ha kesobb videot szeretnek a TV-hez csatolni, akkor kezdhetem elolrol ezt a muveletet.

    Meg a kozertben tudjak, hogy vasarlok nelkul nem lennenek. A jobb helyeken kinyaljak az ember segget, hogy eladjanak valamit. Nem ok tesznek nekem szivesseget, hogy az o termekuket vasarolom! Az a baj, hogy ezt a M$ elfelejtette!
  • TheZsenyka #25
    Én 20 ropit lennék hajlandó kiadni az oprendszerért. Többet semmiképpen. (Jó, persze, a 21 belefér, mielőtt előjöttök vele :)
  • TheZsenyka #23
    Nemrég aktiváltam egy XP-t... bemondtam egy számsort, visszadiktáltak egy másikat... semmi más nem történt. Összesen ez a két infó cserélt gazdát. Kb. 3 perc alatt lezajlott. Még a nevemet sem kérdezték.
  • Tompi #22
    Valamilyen szinten igen.
    Csak az a poen, hogy en az M$-tol meg egyetlen olyan lepest nem lattam, ami arra osztonzott volna, hogy eredetit vegyek! Pl: Erosen gondolkodtam azon, hogy vegyek egy legalis xp-t. Aztan eszembe jutott a termekaktivalas... Jelen esetben 1 vasarlotol elesett a M$ (tudom, nem osz, nem szoroz, de szerintem nem vagyok egyedul).

    A masik bajom meg a M$ uzletpolitikajaval van. Iszonyura agresszivek, megolve a kicsi fejlesztoket. Kezdik lassan elfelejteni, hogy ok vannak en ertem, es nem en oertuk.

    Lattam egy kis szoftver honlapjan a kovetkezoket:
    Ha megveszed ezt a szoftvert, akkor jogosult vagy az osszes tovabbi valtozatot/verziot ingyen hasznalni, amit elkuldenek neked a fejlesztok.
  • Tompi #16
    Hat ezaz! Kik jarnak jobban? Akik warezt hasznalnak! A becsuletes felhasznalo, meg szopik. Ez a M$ politika!
  • Tompi #14
    "akkor most tegye fel a kezét az akit érintenek a licensz szerződések "
    Akkor most tegye fel a kezet az, akinek megjott a keddve az windows varasrlashoz ez utan a hir utan!

    Ilyen feltetelek mellett csodalkozik a M$, hogy az emberek kalozkodnak??? Ezzel pont a forditottjat eri el az M$. Minel tobb a korlatozas, annal tobben hasznalnak illegalis OS-t!
    Pl: Itt van az XP termekaktivacio. Tegye fel a kezet, aki azert vett XP-t, mert a warez visszaszoritasara beleraktak az aktivalast! Szerintem ez csak a becsuletes felhasznalokkal cseszik ki, de nagyon. Es rohelyes, hogy kenyelmesebb warez XP-t hasznalni, mint legalisat!
  • Tompi #13
    szerinted ez igy megy? Ilyen monopoliumnal? Szep is lenne! A gyartok ala fogjak irni a szerzodest, hiszen a jovoben is el akarnak adni PC-ket!
  • Gabest #12
    Aki egybe gépet vesz annak már úgy is mind1, átverték az összes belső alkatrésszel, egy windowszal több vagy kevesebb a hdd-n már nem tétel.