JohnnyCage

Végleges formát öltöttek az MPEG-4 licenszfeltételei

Az MPEG-4 technológiát birtokló konzorcium döntött a technológia licenszelési feltételeiről, így megnyílt az út a formátum széleskörű elterjedése előtt.

A végleges licenszfeltételek a jelentősebb pontokban gyakorlatilag megegyeznek azzal a javaslattal, amelyet az MPEG LA konzorcium még júliusban adott ki. Az MPEG LA döntése szerint az MPEG-4 technológia alkalmazásáért fizetendő licenszdíj társaságonként nem haladhatja meg az évi 1 millió dollárt. Azok a szolgáltatók, amelyek évente kevesebb, mint 50 ezer MPEG-4 formátumú tartalmat biztosítanak felhasználóiknak, mentesülnek a licenszdíj fizetési kötelezettség alól.

"Értelmezésem szerint tartalmilag semmi sem változott július óta, csak az egész hivatalos formát öltött" - mondta Rob Koenen, az MPEG-4 Industry Forum elnöke. "Alig várom, hogy a társaságok megkössék az első licenszszerződéseket, mert ugyebár a puding próbája az evés" - tette hozzá.

Az MPEG-4 audió- és videótömörítési technológia olyan társaságok szabadalmazott megoldásait foglalja magába, mint a Microsoft, a Canon, a France Telecom, a Fujitsu, a GE Technology Development, a General Instrument, a Hitachi, a Matsushita (Panasonic), a Mitsubishi, a Samsung, a Sanyo, a Toshiba, és a Sony.

A korábban tervezett MPEG-4 licenszfeltételek sem küszöböt, sem felső határt nem tartalmaztak, így számos társaság, mint például az Apple Computer fontolóra vette a technológia alkalmazásának mellőzését. Az Apple később megegyezett az MPEG LA konzorciummal, és egy hónappal az új licenszfeltételek nyilvánossá tételét megelőzően kiadta első MPEG-4 támogatású szoftverét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!