Franczy

Új VIA és SiS chipsetek várhatók novemberben

Különböző források szerint a jövő hónapban mind a VIA Technologies, mind a Silicon Integrated Systems (SiS) vadonatúj alaplapi chipkészletekkel fog előrukkolni, mely chipsetektől a gyártók nem titkoltan azt várják, hogy javítanak az év végi, karácsonyi eladási mutatókon.

A VIA Technologies az Intel-féle Pentium 4-es frontvonalra szánja legújabb diszkrét chipkészletét, mely a keresztségben a P4X600 nevet kapta, és amely chipset elsősorban kétcsatornás DDR SDRAM memóriatámogatásáról ismerszik meg. A P4X600-zal párhuzamosan ugyancsak valamikor novemberben esedékes két új integrált VIA chipset, név szerint a P4M266A, illetve a P4M400 bemutatkozása. Utóbbi chipkészletről röviden annyit kell tudni, hogy a gyártó az általa kiváló teljesítményűnek titulált Castle Rock fejlesztési kódnevű grafikus magot integrálta bele, valamint, hogy a VIA Technologies némileg meglepő módon a közép, illetve high-end kategóriás rendszerek piacára szánja.

A másik nagy tajvani chipsetgyártó, a Silicon Integrated Systems állítólag a napokban értesítette partnereit arról, hogy novemberben várható a P4X600-hoz hasonlóan kétcsatornás DDR SDRAM támogatást megvalósító SiS655 megjelenése. A többek közt a kétcsatornás DDR333 szabvánnyal is kompatibilis SiS655 érdekessége, hogy lehetővé teszi a különböző kapacitású memóriamodulok párban történő használatát. Különböző források tudni vélik, hogy a SiS655-ös chipset hivatalos bemutatkozásával nagyjából egy időben fog piacra kerülni az Asustek Computer első SiS655 chipsetes alaplapja, az ASUS P4SDX, mely Serial ATA és AGP8x interfésszel fog rendelkezni.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az említett két chipgyártó az AMD-féle K7-es platformon is hamarosan új chipseteket fog piacra dobni, ami elsősorban annak köszönhető, hogy az AMD nyolcadik generációs, Hammer fejlesztési kódnevű processzorai az eredeti tervekhez képest később jelennek csak meg. A VIA Technologies-től a KT400A, a Silicon Integrated Systems-től pedig a SiS746FX típusjelzésű chipkészlet érkezése várható a közeljövőben. Azt egyébként egyelőre még nem lehet tudni, hogy a gyártók pontosan mely időpontot tartják a legalkalmasabbnak az említett két új AMD platformos chipkészlet bemutatására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!