Franczy

Folytatódik az AMD-Intel párharc

A világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel Corporation az idei év hátralevő időszakában várhatóan stabilan őrzi, illetve növeli processzorpiaci részesedését, azonban a 2003-as esztendőben minden korábbinál keményebb konkurenciaharcra kell felkészülnie, köszönhetően az Advanced Micro Devices-nek (AMD) - derül ki az In-Stat/MDR piackutató cég egy a napokban nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Az In-Stat/MDR jelentéséből ezenkívül az is kiderül, hogy a személyi számítógépek piaca az idei esztendőben mindössze egy százalékkal fog növekedni, ami az ebben a piaci szegmensben érdekelt cégek számára nem túl kedvező hír, viszont némi bizakodásra ad okot, hogy az előrejelzések szerint 2003-ban már mintegy 13 százalékos piaci növekedésre lehet számítani. A piackutató cég szakértői úgy vélik, hogy a jövő évi fellendülés annak lesz köszönhető, hogy a chipgyártó cégek piacra dobják legfrissebb fejlesztéseiket, melyeket a felhasználók várhatóan az ideinél nagyobb arányban fognak majd vásárolni. Ezen új fejlesztések közé tartozik többek közt az Intel első, kifejezetten hordozható számítógépekben történő felhasználásra kifejlesztett mobil processzora, a Banias, a legújabb Pentium 4-es processzor, a jövő év harmadik negyedévében érkező Prescott, valamint az AMD-féle 32/64 bites Hammer processzorok.

Az In-Stat/MDR munkatársai szerint az Intel mindenképpen képes lesz arra, hogy jelenlegi, mintegy 81 százalékos processzorpiaci részesedését az év végéig megőrizze, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a nagy konkurens AMD Athlon XP típusjelzésű processzorai működési frekvencia tekintetében lényegesen elmaradnak az Intel-féle Pentium 4-es chipektől. A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy az AMD Athlon XP processzorok az alacsonyabb frekvencia ellenére hiába teljesítenek kiválóan, a legtöbb felhasználót továbbra is a minél magasabb működési frekvencia érdekli. Kevin Krewell, a piackutató cég vezérigazgatója elmondta, hogy a helyzet az AMD Hammer processzorok bemutatkozásával várhatóan gyökeresen meg fog változni, addig azonban az AMD-nek nem sok esélye van az Intel ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • budasp #40
    1. Szvsz célszerű megkülönböztetni a két felhasználási területet (otthoni vagy céges). Nyilvánvalóan más-más követelményeknek kell megfelelnie a hardware-nek.
    2. Galocza ismerősei és gondolom itt is sokunk magán célra vásárolt gépekre gondol. Tehát: service.madonion.com, itt: Project Search and Compare link és néhány konfigurációs beállítás lekérdezése után jól látható az AMD procik legalább 20%-os fölénye hasonló környezetben.
    A számok nyelvén (3DMark2001):
    Intel P4 1.8 Ghz (kb. 45.000 Ft), GF4Ti4200, defult teszt: 9800-10000 pont
    AMD XP 1800+ Mhz (kb. 22.000 Ft), GF4Ti4200, default teszt: 12500-13500 pont,
    (és a teljesítmény különbség nem csak játékoknál és teszteknél mutatható ki)
    Konklúzió számomra: az Intel P4 1.8 GHz-es proci árán közel vehetek egy AMD XP 1800+ -t és egy ABIT KX7-333 (kb. 25.000) alaplapot együtt, és az így kapott teljesítmény még nagyobb is az Inteles cucc teljesítményénél.
    Nekem Intelem volt/van egészen idáig, most AMD fog következni. ITTHONRA! ...
  • Pheel #38
    Gonoszkodom:

    Csóró minden ismerősöd, a cégeknek meg van pénzük :)))))

    Bocs :)
  • galocza #37
    rengeteg a vita, ezjobbazolcsóbb témában. miért van mégis az, hogy inteles gépet csak vállalatoknál látni? legalábbis nekem az összes ismerősömnek amdje van (kivéve egy pajtásomat, aki szegény még mindig egy cel433at nyúz 8)...
  • Pheel #35
    Én azt nem az AMD-ről, hanem a Via-s chipkészletről mondtam. Az van Intel platformra is :)
  • Pheel #32
    Lásd a 25-ös hozzászólást...
  • mir #30
    "Pl. ha jól tudom a Mercedes is több száz Athlon-t használ a törés tesztek szimulációjánál..."
    éppen ez a baj. az egy fürtözött rendszer, köze sincs a kedves felhasználókhoz. ott semmi meglepő nem történik, oda nem kell az a stabilság, ami kell mondjuk 1 tervező gépébe.
  • Pheel #28
    Apróságok. Idegesítő apróságok. Az utolsó is elég, hogy megértsd. Intel alaplap, WinXP, nem hivatalos hot-swap IDE-s vinyónak: vinyó menetközben berak, hardverkeresés, használat, uninstall, vinyó kivesz. Mindezt reboot nélkül. Ez a normális.

    És lőn a Via-s lap. Egy darabig ment azzal is. Újabban nem látja, végtelen ciklusba keveredik felismerés közben, stb. Szóval újra kell indítani. Ez az ára annak, hogy nem Intel. Persze ez egy Linuxos szerverben nem vehető észre, de szerinted miért van az, hogy a környezetemben senki nem akar újra Via-s lapot venni, akiknek az van?
  • mir #26
    igen. már találkoztam én is efféle hibával, hogy nem-pufferelet ECC nélküli memóriákkal szerelt AMD athlonMPx2 procis gépet(760MPX chipsettel) szervernek használtak, 4 hete ment tökéletesen, nem lehetett kihalasztani, de egy kernelfordítás eccercsak hazavágta. pedig már történ ilyesmi azelőtt is, és tökéletesen lefordult rajta a kernel, a fordító, amit akarsz. merthogy linuxos rendszergazik némelyikének mániája mindent maguknak fordítani minden új fordítóval. tehát sem azelőtt, sem azután nem fordult elő hiba, és a rendszer akkor sem rohadt le, csak nem fordította le. utána megpróbálta megint, és tökéletesen ment. ez az a 0.00000000000000000000000000000000000000001% hiba, ami nem okoz gondot, a gép tökéletesen megy mellette, windows alatt észre sem veszed, 20 évig is hibaüzenet nélkül megy a gép, de csak ottvan a gépben. mindezek után megjegyzem, hogy y barátaimnak AMDt ajánlok, és én is olyat vennék most.
  • Pheel #25
    Nem arról volt szó, hogy nem működnek. Hanem arról, hogy nehezebb őket tökéletes működésre bírni a támogatottság kisebb volta miatt.
  • TheZsenyka #21
    Azért Én továbbra is azt gondolom, hogy egy optimalizált CPU többet ér, mint egy nyers erőből dolgozó processzor. Az Intel tipikusan amerikai stílusban nyomul: egy auto legyen jó nagy és legyen benne 6000 köbcentis motor. Az AMD sokkal inkább hasonlít egy Ferrari-ra, amit a végtelenségig optimalizálnak. Tipikus PC betegség, hogy a teljesítményt a sebesség növelésével akarják elérni.