JohnnyCage

Terjednek az AMD processzorok a tajvani szürkepiacon

A tajvani szürkepiacon keringő AMD processzorok száma az utóbbi időben rohamosan megnőtt, amely egyes cégek szerint elsősorban a processzorgyártó hibás stratégiájának tudható be.

Egyes, névtelenséget kérő tajvani hírforrások szerint meg nem nevezett tajvani cégek egyre nagyobb mennyiségű AMD processzorral árasztják el az ország szürkepiacát. A szürkepiaci chipek ára hozzávetőleg 10 százalékkal alacsonyabb, mint amennyiért a társaságok közvetlenül az AMD-től megvásárolhatnák a processzorokat. Mivel a jelenlegi piaci helyzetben minden cég igyekszik csökkenteni költségeit, egyre több társaság alkalmazza a bizonytalan forrásból származó processzorokat.

Egyes forgalmazók magát az AMD-t okolják a kialakult helyzetért, áll a tajvani Commercial Times napilap egyik írásában. Az idézett forgalmazók szerint az AMD piaci részesedésének növelése érdekében a második negyedévben külön szerződéseket kötött a vezető PC gyártókkal, amelyek nagyobb mennyiségű processzor rendeléséért jelentős árkedvezményt kaptak. Mivel ezek a társaságok később nem tudták rendszereikben értékesíteni a nagymennyiségű AMD processzort, a felesleges mennyiséget a szürkepiacon kezdték árulni a hivatalos árnál alacsonyabban.

A szürkepiaci chipek terjedése azonban visszavetette az AMD hivatalos forgalmazói láncának eladásait, és így közvetetten a processzorgyártó eredményét is.

A tajvani piacon egyes becslések szerint 80 százalékot is elért a szürkepiaci forrásból származó AMD processzorok aránya a közelmúltban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)