Franczy

Az AMD kalapácsa lecsap az Intelre?

Immár hónapok óta komoly érdeklődés övezi az Advanced Micro Devices (AMD) következő, egész pontosan nyolcadik generációs mikroprocesszorait, a Hammer chipeket, melyek várhatóan az idei év végén, illetve a jövő év elején látnak majd napvilágot. Az AMD számára létfontossággal bír, hogy a Hammer kategóriás processzorok milyen sikert aratnak majd a felhasználók körében, ugyanis az elmúlt időkben igencsak rájárt a rúd a szebb napokat is látott chipgyártóra, miközben a konkurens Intel él és virágzik, noha az általános gazdasági lassulás az utóbbi mamutcéget sem hagyta érintetlenül.

Az AMD Hammer processzorok kapcsán mindenképpen említésre méltó, hogy az egyik Wall Street-i hetilap legfrissebb számában megjelent egy riport, mely Fred Hick-kel, a High-Tech Strategist című hírlevél kiadójával készült, és amely riportból kiderül, hogy Hick meglátása szerint amennyiben az AMD következő generációs Hammer mikroprocesszorai a tőlük elvárható szinten fognak teljesíteni, az AMD könnyedén több éves előnyre tehet szert az ősi konkurens Intellel szemben.


Az írásból kiderül, hogy az AMD Hammer processzorok várhatóan azért teljesítenek majd jobban, mint az Intel-féle Itanium processzorok, mert míg az utóbbi processzorokban rejlő lehetőségek maximális kiaknázásához speciális 64 bites szoftverek szükségesek, addig az AMD-féle Hammer chipek tökéletesen kompatibilisek az eddig használatos 32 bites alkalmazások százezreivel, ezenfelül pedig minden további nélkül képesek a 64 bites szoftverek futtatására is.

A lap értesülései szerint az AMD az első Hammer kategóriás mikroprocesszorát már az idei év harmadik, azaz jelenlegi negyedévében piacra kívánja dobni. Ezen elsőként megjelenő Hammer chipek az asztali számítógépek piacára lesznek pozícionálva, a szerver számítógépekbe szánt Hammer processzorokra ugyanis egészen 2003 első feléig várnunk kell. A lap szakértői szerint az AMD a Hammer processzorok révén végre révbe érhet, és az elkövetkezendő években komoly piaci részesedésre tehet szert, természetesen a nagy konkurens Intel rovására. Mint ismeretes, az AMD a közelmúltban nagy sikereket ért el különböző Athlon, illetve Duron processzorai révén, azonban a cég legutolsó forgalmi és nyereségi adatai messze elmaradtak a várakozásoktól, éppen ezért a Hammer projekt sikere sokak szerint létfontosságú lehet az AMD számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #44
    "mi az a stream művelet?"
    Ha neked úgy jobban megfelel, hát leírom kifejtve is: a stream jellegű adatokon végrehajtott műveletek (ilyen például az általad is említett 2D/3D grafika illetve a hangfeldolgozás)
  • An-Dee #43
    Van egy új hír egy másik oldalon, itt a link:

    http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=16819&ido=3

    kiváncsi vagyok ezután mit és hogy akar majd beadni az intel a vásárlóknak.

    walaky: kiváncsi lennék mi a szakmád, mert inkább tűnsz karosszériásnak mint informatikusnak.
  • mir #42
    "Mit csinál az SSE2? Ahogy tudom a stream műveleteket gyorsítja tovább"
    mi az a stream művelet? a stream az adatfolyam, nem sok műveletet végzünk vele. az SSE inkább 2/3d grafikánál, hangfeldolgozásnál jön elő, ahol sok azonos lebegőpontos műveletet kell elvégezni.
  • Tomcat.no1 #40
    Nos csak a tisztánlátás kedvéért! Annak idején a K6-2 megjelenésével lépet színre egy olyan utasításkészlet mely a lebegőpontos számításokat tudta felgyorstani és ez volt a 3DNow! az AMD részéről. Addig csak az MMX létezett ami az egész számos műveleteket gyórította de a mai progik már jóval több lebegőpontos műveleteket alkalmaznak mint annakiején.... A lényeg, hogy ennek hatására fejlesztette ki az Intel az ő 3DNow!-ját az SSE-t.
    Az SSE2 ill. a 3DNow2(extend) már csak egy továbbfejlesztés ami termászetesen visszamenőleg kompatibilis.
  • Pheel #38
    Most akkor mondjam, hogy köcsögállat? Nem mondom, mert igyekszem kultúrált maradni.

    Utánanéztem és tényleg nem volt a TB-ben SSE, mert elvileg a 3DNow!, amit tartalmazott éppen ennek kiváltására került bele.

    Mit csinál az SSE2? Ahogy tudom a stream műveleteket gyorsítja tovább. Szerintem a PS számolási műveletei bőven ilyenek.
  • mir #37
    barom. SSE először az athlonXPben volt, a tbirdben sosem. arról, hogy a duronokban lenne-e nem tudok nyilatkozni.
    azonkívül az SSE2 csak pár újabb utasítást jelent, nem azt jelenti, hogy a sima SSE utasításokat már szarul csinálja, hanem azt, hogy vannak újak is. ezen utasítások nagyrészét(vagy 95%át) 2 órajel alatt hajtja végre. akárcsak a P3.
  • Pheel #36
    "A program SSE optimalizalt.."
    A P4 meg SSE2 optimalizált. Ennyit erről. SSE már a TB-ben is volt. Sőt! A Duronban is! Jóhogy nem az MMX-szel jösz...
  • Gyurcika #28
    Szerintem igazan igeretes a Hammer. Egy ket megjegyzesem megis van:

    "tobbeves elony": naa, az egyik leggyorsabban fejlodo piacon ilyet mondani. Elkeserito lenne, ha az AMD tobb evvel meg tudna elozni a nala lenyegesen jobb anyagi helyzetben levo, n-szer nagyobb vallatot (meg mondjuk meg az IBM-et, a Sun-t stb.).

    Teljesn intel parti vagyok, de en is nagyon szeretnem, hogy a Hammernek sikere legyen. Ha veletlenul az AMD becsodol, akkor ki lesz az intel versenytarsa? Talan a Via... vagy a Transmeta... rossz belegondolni.
  • Ger` #25
    En nagyon szurkolok az AMD nek,mert jobban szeretem az Intelnel az arai miatt de sajnos meg van egy ket gond az AMD nel.. pl ez:

    http://www12.tomshardware.com/images/THG_CPU_Cooling.zip

    amig ezeket a hutesi problemakat nem tudja megoldani az AMD addig sajnos csak 2. lehet. Rengetegen vesznek ez miatt Intel procit.
  • Laci73 #18
    A Hammer véleményem szerint mindenképp bejön, az már egy másik kérdés, hogy elég példányszámban tudják-e eladni. Egy kis eszmefuttatás:
    - Olcsó Hammer? Nem hinném. Az AMD így is olcsón ad, és veszteséget termel. A Hammer-t olyan (azaz magasabb) áron kell adják, ami hoz is végre valamit a konyhára.
    - Csődbemegy az AMD? Nem hinném, de van rá esély. Ebben az esetben valószínűleg egy, a VIA által vezetett (Távol-keleti) pénzügyi csoport nyúlna a hóna alá. Érdekes lenne ha az AMD + VIA kombó összeállna...