JohnnyCage

Nem elég hatékony az Intel, AMD forgalmazói lánca?

Egy piackutató cég közelmúltban kiadott jelentése szerint a két processzorgyártó forgalmazói láncában komoly hibák találhatóak, amely jelentős, negatív hatást gyakorol a társaságok piaci eredményeire is.

A Gartner Dataquest piackutató cég jelentése szerint a problémák legszembetűnőbb jele a kiskereskedelmi piacra kerülő processzorok mennyisége, amely sokkalta nagyobb az optimálisnál. A túlzottan magas raktárkészletek az idei első félévben felborították a kiskereskedelmi piac egyensúlyát, és szélsőséges árváltozásokat eredményeztek.

A Gartner adatai szerint március végére mintegy 7 millió - 8 millió darabra emelkedett a kiskereskedelmi piacon felhalmozott Intel, illetve AMD asztali processzor raktárkészlet, amely átlagos piaci viszinyok mellett hozzávetőleg egy hónapra elegendő mennyiségnek felel meg. - A szükséges raktárkészlet véleményem szerint ennek a fele - mondta Brian Gammage, a Dataquest eghami (Anglia) részlegének elemzője. - A két hétre elegendő készletet túllépve a forgalmazói csatornák túltelítődnek, és a társaságok különböző akciókkal kényszerülnek megszabadulni a feleslegtől - tette hozzé Gammage.

Bár március vége óta némileg lecsökkentek a processzorokból fennálló raktárkészletek, az a piaci viselkedés, amely a CPU-k felhalmozódásához vezetett, tovább folytatódik. Az elemzők úgy vélik, a PC gyártók esetlegesen profitálhatnak a processzorárak ingadozásából, a nagykereskedelmi piacra való túlzott támaszkodás veszélyes lehet számukra is.

A raktárkészletek tavaszi felhalmozódása az Intel, illetve az Advanced Micro Devices (AMD) cégek saját hibája volt, állítja Gammage, mert a társaságok jócskán melléfogtak a piaci kereslet felmérésekor. A problémát tovább erősítette, hogy egyes PC gyártók, különösen a Kelet-Európai és ázsiai térségben, egyre inkább a nagykereskedelmi csatornákra támaszkodnak a processzorgyártókkal kötött közvetlen rendelési megállapodások helyett.

- Mivel a Kelet-Európai és ázsiai térség komoly lehetőséget jelent az Intelnek a telítődött amerikai, Nyugat-Európai, és japán piacok kieső eladásainak kompenzálására, a társaság a közelmúltban egyre nagyobb figyelmet kezdett szentelni a nagykereskedelmi piacnak - mondta Douglas K. Lee, a Banc of America Securities LLC egyik elemzője. - A társaság processzorainak jelenleg mintegy 35 százaléka kerül értékesítésre a nagykereskedelmi piacon, noha másfél évvel ezelőtt ez az arány alig 25 százalék volt, és a chipek 75 százaléka közvetlenül a PC gyártó partnerekhez került - folytatta Lee. - Az AMD, amely jóval kisebb piaci részesedéssel rendelkezik, processzorainak 40 százalékát értékesíti a nagykereskedelmi csatornákon keresztül.

Ezek az arányok önmagukban nem vetnek föl problémákat, a tavaszi példa azonban rámutatott, hogy bizonytalan piaci viszonyok között ez az út komoly akadályokat rejthet. Mivel a felhasználók az első félévben messze nem mutattak olyan fokú érdeklődést a processzorok iránt, mint amilyenre a társaságok számítottak, többmillió chip halmozódott fel az Intel, az AMD, illetve a két gyártó forgalmazóinak raktáraiban.

A felhalmozott chipek jelentős része később különböző útvonalakon a szürkepiacra jutott, ahonnan az eredeti árnál jóval alacsonyabban került a végfelhasználókhoz. - A forgalmazók rendkívül agresszív lépéseket tettek a készletek bármi áron való eltávolítására - mondta Donald Bell, a Bell Microproducts Inc. elnök-vezérigazgatója. - Nem csak Ázsiában, de még az Egyesült Államokban is elterjedtek a szürkepiacról származó processzorok - tette hozzá Bell.

"Az árak egyértelmű nyomás alatt állnak" - mondta Ed Kamins, az Avnet Applied Computing elnöke. "Mind az Intel, mind az AMD közelebbi együttműködésre törekszik a forgalmazókkal, de ez nem könnyű feladat. Vannak bizonyos tervek, amelyek arra utalnak, hogy a közeljövőben jelentős változás megy végbe a területen."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)