JohnnyCage

A klaszterek nyomába ered a Dell

A Dell Computer, melyet a közelmúltban sok kritikával illettek riválisai a kutatási projektek elhanyagolása miatt, a klaszter alapú szuperszámítógépek felé fordítja figyelmét.

Az austini (Texas) központú Dell a Buffalo-i Egyetemmel (New York Állami Egyetem) közösen egy olyan klasztert mutatott be kedden, amely 2008 Dell PowerEdge szerverre épül, és a Red Hat Linux operációs rendszer fut rajta.

A kutatók az emberi fehérjék struktúráját és kialakítását fogják vizsgálni a szuperszámítógépes rendszerrel, amely a különféle betegségek gyógymódjainak, ellenszereinek kifejlesztéséhez elengedhetetlen és fontos lépés. A Dell buffalói klasztere a világ egyik legnagyobb ilyen jellegű megoldása.

A Dell a klaszter alapú szuperszámítógép bejelentése mellett azt is elmondta, hogy a társaság létrehozta a Dell Centers for Research Excellence elnevezésű kutatóközpontot, ahol elsősorban számítógép-fürtökkel (klaszterekkel) kapcsolatos fejlesztések fognak folyni több egyetem kutatóinak közreműködésével.

"A cél az, hogy népszerűsítsük a klaszter alapú rendszereket a felsőoktatási intézményekben" - mondta Reza Rooholamini, a Dell Enterprise Systems Group részlegének klaszterekkel és operációs rendszerekkel foglalkozó ágát vezető igazgatója. "A klaszterek a '90-es évek eleje óta háttérbe szorultak, de elérkezett az idő, amikor végre általánossá válhatnak."

A nagyszámú - többé-kevésbé - hagyományos számítógépet, switch-eket (hálózati kapcsolókat) és adattároló rendszereket szuperszámítógépekké összefogó klaszterek népszerűsége az utóbbi időben folyamatosan növekedik. A többnyire általános elemek miatt a klaszter alapú szuperszámítógépek hagyományos társaikhoz képest olcsók, ráadásul összeszerelésük, és későbbi bővítésük is egyszerűbb.

"A buffalói klaszter, amelynek építése júniusban kezdődött, alig 4 millió dollárba került" - mondta Dr. Jeffrey Skolnick, aki fehérjekutatásokhoz fogja alkalmazni a rendszert az egyetem Center for Excellence in Bioinformatics laboratóriumában. "Ez a szegény ember szuperszámítógépe" - mondta Skolnick.

A Dell új, klaszter alapú rendszere másodpercenként 5,6 billió művelet végrehajtására képes (5,6 teraflops), így egyike a világ leggyorsabb szuperszámítógépeinek. A klaszter 1900 darab kétprocesszoros Pentium III alapú szervert, 100 kétprocesszoros Xeon szervert, a 2000 csomópont közötti adatforgalmat menedzselő négy szervert, összesen 14 terabyte tárolókapacitású Dell, illetve EMC hálózati adattároló rendszert (SAN), valamint a terhelési szinteket figyelő négy szervert, és az összeköttetésért felelős Cisco, és Extreme Networks switch-eket tartalmaz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #1
    Csak így tovább!

    Az RC5 törését kissé meggyorsítaná :))))