JohnnyCage

A világ óceánjait modellezi az IBM új szuperszámítógépe

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma az IBM Corporation-től rendelte meg a világ jelenlegi harmadik legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét, amely az óceánok tevékenységét fogja modellezni. Mindezt a "Kék Óriás"-nak is nevezett IBM Corp. jelentette be csütörtökön.

A társaság elmondása szerint a "Blue Ocean", azaz Kék Óceán elnevezésű szuperszámítógép hozzávetőleg 15 millió dollárjába került az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának (U.S. Department of Defense), illetve a minisztérium Óceánográfiai Irodájának. Az új rendszert a kutatók egyébként az óceántevékenységek vizsgálata mellett fertőző betegségek elleni kutatáshoz is fel fogják használni.

A valamivel több, mint 6 teraflops, vagyis másodpercenként 6 billió számítás teljesítményű eszköz hozzávetőleg a világ nemrégiben még leggyorsabb számítógépének tartott ASCI White teljesítményének felére képes. Az ASCI White, amely csak a közelmúltban csúszott le a képzeletbeli trónról, mintegy 110 millió dollárba került néhány évvel ezelőtt.

A szuperszámítógépek -csütörtökön frissített- ötszázas listáját jelenleg a japán NEC Corp. "Föld szimulátor"-a vezeti, amely 41 billió számításra képes másodpercenként. A Blue Ocean, amely 37 IBM p690-es szerverből, összesen pedig 1184 POWER4 processzorból áll, a harmadik helyet szerezhette volna meg a legújabb 500-as listán, amennyiben időben bejelentésre kerül.

Az IBM mindezek mellett bejelentette, hogy egy 4 teraflops sebességű szuperszámítógépet is eladott az Észak-Németországi Nagyteljesítményű Számítástechnikai Központnak. A rendszer két clusterből (fürt/csoport) áll, és fizikailag 300 kilométerre van a központtól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!