JohnnyCage

Az IBM szállítja Európa leggyorsabb szuperszámítógépét

Az IBM Corp. bejelentette, hogy egy, a napokban aláírt szerződés szerint a társaság megépíti Németország legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét, amely egyben Európa leggyorsabb ilyen eszköze lesz.

Az új szuperszámítógép, amelyet a német Juelich Research Center rendelt, valamivel több, mint 10 millió dollárba fog kerülni, és a Juelich-i Central Institute for Applied Mathematics (ZAM) intézetben kap helyet a jövő évben. Az intézetben különböző területeken dolgozó tudósok, kutatók fogják alkalmazni a rendszert fizikai, kémiai, biológiai, és egyéb tudományos kutatásokhoz.

Az új, cluster-alapú szuperszámítógép 37 darab RISC Power4-alapú IBM eServer p690-es rendszerből fog állni, teljesítménye pedig 5,8 teraflops, vagyis másodpercenként 5,8 billió matematikai művelet lesz. Az IBM szerint az új rendszer 13-szor akkora teljesítményt fog nyújtani, mint amekkorára a ZAM jelenlegi leggyorsabb rendszere képes.


IBM eServer p690

"A megbízhatóság, felhasználhatóság, illetve ár tekintetében a RISC-alapú megoldások jelentik a legjobb választást" - mondta Ulla Thiel, az IBM Tudományos és Technikai Számítástechnika részlegének európai igazgatója. "Az új rendszer lehetővé fogja tenni a központ kutatóinak, hogy kibővítsék jelenlegi modelleiket, illetve új szimulációkat végezzenek" - tette hozzá Theil.

A "Kék Óriás" becenévvel is illetett IBM az idei évben számos jelentős megrendelést szerzett szuperszámítógépek építésére. A társaság szerint az új rendszer Németország meglévő szuperszámítógépes hálózatára, azon keresztül pedig Európa hasonló hálózatára fog kapcsolódni.

A Juelich-i IBM rendszer a világ harmadik legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe lesz a 35,86 teraflops teljesítményű, Kanazawa-i (Japán) NEC Corp. Earth Simulator (Föld Szimulátor), illetve a 7,22 teraflops sebességű IBM ASCI White mögött. Ez utóbbi IBM szuperszámítógép Power3 RISC processzorokra épül, és a Lawrence Livermore National Laboratory amerikai nemzeti laboratóriumban található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!