JohnnyCage

AMD-alapú rendszer a szuperszámítógép TOP50-ben

Az Advanced Micro Devices (AMD) processzoraival szerelt számítógépek elsőként kerültek be a TOP500 első 50 helyére, amely a chipgyártó szerint annak bizonyítéka, hogy az Athlon MP minden lehetőséget kiaknáz az x86 architektúrából.

A processzorgyártó AMD sajtóközleménye szerint a Heidelbergi Egyetem (Németország), illetve a Tokyo Institute of Technology (TITECH) intézet AMD Athlon MP processzorokra épülő rendszerei Európa és Ázsia legnagyobb teljesítményű x86-alapú cluster szuperszámítógépeit testesítik meg, amelyek ráadásul igen előkelő helyet foglalnak el a szuperszámítógépek abszolút listáján.

A HELICS (Heidelberg Linux Cluster System) szuperszámítógépen az egyetem kutatói tudományos kutatásokat végeznek az alkalmazott fizika, a génkutatás, a képfeldolgozás, az optimalizációs problémák, a technikai szimulációk, és a bioszámítógépek terén. "Az új, AMD Athlon MP-alapú szuperszámítógép saját, párhuzamos számítástechnikai tapasztalatunkkal együttesen jelentősen lecsökkenti kutatási programjaink végrehajtási idejét" - mondta Dr. Wolfgang Hafermann, a HELICS projektvezetője.

"Egyre többen elismerik, hogy a klaszterelt (fürtözött) szuperszámítógépek a lehető legjobb ár/teljesítményt nyújtják a nagyteljesítményű megoldások körében" - mondta Dr. Satoshi Matsouka, a TITECH Globális Tudományos Információs és Számítástechnikai Központjának professzora. "Ahogy a legújabb szuperszámítógép TOP500-as listából is látszik, az AMD Athlon MP processzorok megfelelő számítási teljesítményt nyújtanak a legszámításigényesebb kutatási feladatok elvégzéséhez is."

A TOP500 Supercomputer szervezet 1993 óta minden évben két alkalommal is közzé teszi a világ 500 legnagyobb teljesítményű számítógépes rendszerének listáját. A LINPACK teljesítménytesztelő szoftver segítségével felállított listára az első alkalommal került fel olyan AMD-alapú szuperszámítógép, amely az 50 leggyorsabb rendszer között kapott helyet. A június 20-án kiadott legfrissebb listán a HELICS szuperszámítógépe a harmincötödik, a TITECH-féle Presto III Cluster pedig a negyvenhetedik helyet foglalhatta el teljesítménye alapján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sztavrosz #7
    www.top500.net
  • Csatti #6
    Elolvastam a legjobb gep adatait (ESC), hat nem semmi. Meg soha sem lattam olyat leirva, hogy PB, en meg rendesen lemaradtam a GB-nel, ez meg 16Gb/s-el kommunikal a mellette levo vektorokkal :)
  • Laci73 #5
    www1.top500.org

    A WWW.TOP500.COM EGY LINKGYŰJTEMÉNY!
  • Lion #2
    www.top500.com

    :o))))))))))))))