Franczy

Virágzik a szuperszámítógépes piac

Mint ismeretes, a szerver számítógépek világpiacán az elmúlt hónapokban komoly visszaesés volt tapasztalható, azonban teljesen más a helyzet a high-end kategóriás szuperszámítógépek piacán, ugyanis a kormányzatok, vagy például a különböző biotechnológiai kutatásokat végző intézmények egymás után rendelik az egyre nagyobb teljesítményű számítógépes rendszereket. Ebben a piaci szegmensben olyan nagy és neves cégek képviseltetik magukat, mint például a Dell Computer, a Microsoft, az Intel, az IBM, a Linux NetworX, vagy az SGI, mely cégek folyamatosan azzal vannak elfoglalva, hogy több millió dollár értékű szuperszámítógépeket állítsanak össze megrendelőik számára, ily módon próbálva meg ellensúlyozni a szerverpiaci nehézségeket.

A szuperszámítógépeket a legtöbb esetben a megrendelő igényeinek megfelelően teljesen egyedi módon készítik el a számítógépgyártó cégek, azonban a szuperszámítógép piac egyik legagresszívabb résztvevőjének tartott IBM nemrégiben olyan high-end kategóriás számítógépeket, adattároló rendszereket, szoftvereket és szolgáltatásokat jelentett be, melyek úgymond előre konfigurálva vannak speciális feladatok ellátására. Ezen speciális feladatok közé tartozik többek közt az emberi genetika kutatása, vagy például újfajta gyógyszerek kifejlesztése. Az IBM ezen új szuperszámítógépei esetében Unix operációs rendszert használ, ezzel szemben a konkurens Dell Computer a Linux és Microsoft Windows operációs rendszerekkel ellátott számítógépes rendszerei révén kívánja meghódítani magának a szuperszámítógépeket vásároló intézményeket és hivatalokat. A Dell Computer egyébként éppen a napokban jelentette be, hogy a Microsofttal és az Intellel karöltve egy mintegy 60 millió dollár értékű számítógépes rendszert telepít az elkövetkező négy évben a Cornell Theory Centerben.

A szuperszámítógépes piac tehát aranykorát éli, melynek ékes bizonyítéka, hogy mostanság alig telik el hét anélkül, hogy egy-két híradás ne szólna egy-egy új szuperszámítógép üzembe helyezéséről. A Dell Computer például nemrégiben adott át egy Linuxos szuperszámítógépet a repülőgép hajtóművek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó MTU Aero Engine-nek, az SGI pedig a napokban jelentette be, hogy szuperszámítógépeket fog szállítani a Lockheed Martin Aeronautics-nek, a National Cancer Institute-nak, a Los Alamos National Laboratory-nek, valamint a TWR-nek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Turmoil #2
    Miért, elromlott a fűtés? :)
  • gabro #1
    hozzám nem akarnának telepíteni egy gépet?? :)))