JohnnyCage

IBM szuperszámítógépet vásárol a General Motors

Az IBM Corp. csütörtöki bejelentése szerint a General Motors autógyártó egy tucat nagyteljesítményű számítógépet vásárol a társaságtól, amelyek összekapcsolva a világ tíz legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépének egyikét fogják alkotni.

A GM új IBM megoldása az autóipar legnagyobb teljesítményű számítógépes rendszerét fogja képviselni, amely négyszer gyorsabb, mint az autógyártó jelenlegi szuperszámítógépe. "Az új szuperszámítógép lehetővé fogja tenni a GM számára, hogy felgyorsítsa gépjármű fejlesztési folyamatait" - áll az IBM közleményében.

A 12 - 15 nagyteljesítményű IBM számítógép Európa, illetve az Egyesült Államok különböző területein fog működni. A rendszerek együttesen másodpercenként 4 billió műveletet tud majd végrehajtani, amely teljesítményre a törési szimulációknál, illetve a gyors tervezési és minőségellenőrzési folyamatok elvégzésekor lesz elsősorban szükség.

- Az IBM p690-es rendszerek lehetővé fogják tenni számunkra, hogy olyan szituációkat is megvizsgáljunk, amelyeket valódi prototípusokkal nem tudnánk előállítani - mondta Kirk Gutmann, a General Motors fejlesztési részlegének egyik vezetője. Az új számítógépes rendszer várhatóan felgyorsítja majd a fejlesztéseket, miközben a költségek jelentősen lecsökkenhetnek.

Az összekapcsolt rendszer teljesítménye 2,3 teraflops lesz, amellyel a megoldás a kilencedik leggyorsabb szuperszámítógép helyét foglalja el. A szuperszámítógépek TOP10-es listáján egyébként 5 IBM rendszer, három Hewlett-Packard (HP) megoldás, egy Intel, és egy NEC szuperszámítógép szerepel, amelyekből a legutóbbi áll az élen.

Az NEC Earth Simulatora (Föld Szimulátor) 35,9 teraflops teljesítményre képes.

A GM rendszerének előkelő pozíciója azért is figyelemre méltó, mert a leggyorsabb rendszereket általában nem cégek, hanem nemzeti és katonai kutatólaboratóriumok alkalmazzák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!