JohnnyCage

Bush: sebességkorlátozás feloldva!

George Bush, az Egyesült Állmok elnöke szerdán megváltoztatta azt a korlátozást, amely a nagyteljesítményű számítógépes rendszerek bizonyos országoknak való eladásáról szól.

A hidegháborús időkből visszamaradt korlátozás szerint bizonyos országok a Közel-Keleten, illetve Oroszország, Kína, és India, nem kaphatnak meghatározott teljesítményt túllépő számítógépes rendszert az Egyesült Államoktól. A korlátozás oka az, hogy a nagyteljesítményű rendszereket tömegpusztító fegyverek kifejlesztésére lehet felhasznáni.

A korlátozás szerdai feloldását követően a gyártók immár olyan számítógépeket is exportálhatnak az említett országokba külön engedély nélkül, amelyek komplex háromdimenziós modellezésekre, folyadékok dinamikájának számítására, és egyéb bonyolult feladatok megoldására is alkalmasak.

A Bush-vezetés a korábbi 85 ezer MTOPS (Millió Elméleti Művelet Másodpercenként) processzorteljesítmény-határt több, mint kétszeresére emelte, egészen pontosan 195 ezer MTOPS-ra. Viszonyításképp egy tipikus otthoni PC az Egyesült Államokban 2100 MTOPS teljesítményre képes. A teljesítménykorlátozás módosítása a szakértők szerint a különféle szervezetek menedzseléséhez alkalmazott nagyteljesítményű munkaállomásokat, illetve szervereket érinti leginkább.

A korlátozás még 1979-ben lépett életbe a nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozása érdekében. Az akkori érvelés szerint olyan országok, mint például Észak-Korea ilyen nagyteljesítményű rendszerek birtokában könnyebben tudnának tömegpusztító fegyvereket készíteni.

Az Egyesült Államok szövetségesei felé irányuló számítógépekre természetesen semmilyen teljesítménybeli korlátozás nincs érvényben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fotel #2
    ilyen baromságot - építenek maguknak :)