JohnnyCage

Szuperszámítógépes projekt a pontosabb éghajlati szimulációkhoz

Az amerikai Lawrence Livermore National Laboratory, illetve az USA Energiaügyi Minisztériuma alá tartozó National Energy Research Supercomputer Center együttműködése az eddigieknél pontosabb éghajlati szimulációkat célozza.

A Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium, illetve a Nemzeti Energiakutatási Szuperszámítógépes Központ a közelmúltban összefogott az éghajlati szimulációk, illetve az időjárás előrejelzések pontosításáért. A közös erőfeszítés eredményeként egy olyan rendszer készülhetett el, amely több szuperszámítógépet fog össze, és pontosabban, hosszabb időre tudja majd előjelezni az időjárás alakulását, mint a korábbi megoldások.

A korábbi előjelzések felbontása hozzávetőleg 250 kilométeres volt, az új megoldás - 32-szer több csomóponttal, illetve 200-szor nagyobb számítási teljesítménnyel - azonban már 45 km-es területekre tudja bontani a vizsgált területet.

A szakértők szerint ugyan már korábban is elérhető volt hasonló felbontású időjárás előrejelzés, az csak viszonylag rövid időtartamra, néhány napra volt pontos. A Lawrence Livermore Laboratóriumban azonban akár évekre is szimulálni lehet az időjárást, kérdés persze, hogy milyen megbízhatósággal. Ezek a hosszútávú előrejelzések természetesen azonban csak egyes régiók, például államok várható időjárási görbéinek elkészítéséhez használhatók, nem a konkrét időjárási helyzetek előre történő megállapítására.

A projekt keretében a kutatók Kalifornia klímaváltozását vizsgálták az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátásának függvényében, és az eddigi vizsgálatoktól jelentősen eltérő eredményekre jutottak. Emellett természetesen a nagyfelbontású időjárás előrejelzési képek is jóval megbízhatóbbnak bizonyultak, mint a korábbi szimulációk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tompi #1
    "Emellett természetesen a nagyfelbontású időjárás előrejelzési képek is jóval megbízhatóbbnak bizonyultak, mint a korábbi szimulációk. "
    Nincsen valahol a programban rossz mertekegyseg kezeles? Nem lenne meglepo... ;)