Franczy

Sor kerülhet egy digitális Pearl Harborra?

A napokban nyilvánosságra hozták egy a közelmúltban elvégzett szimulációs teszt eredményeit, melyekből kiderül, hogy bár egy néhány főből álló számítógépes hacker csoport külső segítség nélkül valószínűleg nem lenne képes az Egyesült Államok számítógépes és telekommunikációs infrastruktúrájának a megbénítására, egy jól képzett emberekből álló terroristacsoport helyi és országos szinten is komoly támadásokat indíthat az Egyesült Államokbeli számítógépes és egyéb rendszerek ellen.

A Naval War College szakemberei a Gartner Research piackutató cég elemzőivel karöltve az elmúlt hónapban vezényelték le azt a "Digital Pearl Harbor" névre keresztelt szimulációs tesztet, mely nem kevesebbre volt hivatott, mint, hogy megvizsgálja az Egyesült Államok telekommunikációs, internetes, és elektromos hálózatának a támadhatóságát, illetve azt, hogy egy-egy konkrét támadás bekövetkeztét követően a valóságban milyen reakciók várhatók. A szimulációs teszt vezetői a speciális kísérlet végeztével arra a következtetésre jutottak, hogy bár a számítógépes bűnözők, illetve egyes terroristaszervezetek helyi szinten komoly támadásokat indíthatnak az Egyesült Államok különböző infrastruktúrái ellen, elég kicsi az esélye annak, hogy a közeljövőben esetleg sor kerülne egy országos méreteket öltő támadásra. A szakértők szerint egy az Egyesült Államok számítógépes, telekommunikációs és elektromos hálózata elleni komolyabb támadás sok embert, nagyon sok, mintegy 200 millió dollárnyi pénzt, terroristákból álló kémhálózatot, valamint legalább ötéves felkészülési időt igényelne.

A szimulációs teszt lebonyolítói elmondták, hogy mivel az elmúlt esztendőkben rendkívül komoly fejlődésen mentek át a különböző számítógépek, illetve számítógépes hálózatok, egy az Egyesült Államok egésze ellen indított támadásban nagyon komoly szerepet kapna a nemzetközi számítógépes hálózat, az internet. A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a hackerek és a terroristák az internet segítségével immár számtalan támadást indíthatnak a távolból, azonban tény, sőt szerencse, hogy bizonyos támadások továbbra is komoly tervezést igénylő fizikai beavatkozásokat igényelnek. A Gartner Research szerint egyébként amennyiben a közeljövőben esetleg sor kerülne egy digitális Pearl Harborra, és a támadások sikerrel zárulnának, az Egyesült Államoknak valószínűleg rendkívül komoly gondot okozna a teljes infrastruktúra rövid időn belül történő helyreállítása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Devla #10
    Megvan mire kell a penz es az 5 ev! A terroristak elmennek az egyetemre szereznek egy mernoki diplomat aztan a fontosabb epuletek mellett a mernoki alca mellett elvagjak a kabeleket :)
  • Laci73 #9
    Hackerek? Ugyan már. Elég egy házilag barkácsolt EMI (elektromágneses impulzus) "fegyver", és volt nincs elektronyika.
    Valószínűleg a gazdaság sosem fog 100%-osan elektronikus rendszerekre épülni (pl. mindig lesz készpénz, a hitelkártyák sikerei ellenére), nehogy kiszolgáltassa magát e-támadásoknak, hibáknak.
    No és az is megfontolandó, hogy szabad-e nagyarányúan a hegemónikus szoftvercégek termékeivel működtetni kulcsfontosságú rendszereket... (szokásos hajnali M$ rohamom van)
  • galocza #3
    1. hülyeség az ilyesmit nyilvánosságra hozni. én sem mondatom be a rádióba, ha elfelejtettem bezárni a lakásajtót.
    2. készülhetünk egy hálivúdi csodára ezzel a témával.
  • gz8 #2
    Nem sok az az öt év, bíró úr?

    Félretéve a viccet, szerintem túlzó becslésről van szó, mely - ne adj isten - hamis biztonságérzetbe ringathatja azt, aki kevésbé van képben a biztonsági kockázatok és lehetőségek terén. Egy jó kis DDoS itt, egy-két féreg ott, aztán jónapot. Persze erősen leegyszerűsítettem a dolgot, de többfrontos támadás várható, ha lesz ilyen.

    Legyünk résen hát!
  • Devla #1
    Kivancsi lennek hogy jott ki ez a 200 millio dollar es 5 ev. Nekem erosen soknak tunik. Messze nem ilyen nehez tonkretenni egy szamitogepes halozatot, akarmilyen nagy is legyen.