JohnnyCage

Az amerikaiak nem bíznak a nemzeti azonosítórendszerben

Annak ellenére, hogy a tavaly szeptember 11-ei terrortámadásokat követően nyilvánvalóvá vált a biztonsági rendszerek megerősítésének szükségessége, tíz amerikaiból négy ellenzi egy központi nemzeti azonosítórendszer kiépítését.

A rendszer célja az amerikaiak, illetve az Egyesült Államokban tartózkodó külföldiek egyszerűbb azonosítása, illetve nyomon követése lenne, a Gartner Inc. piackutató cég felmérése azonban azt mutatja, hogy az amerikaiak hozzávetőleg 40 százaléka ellenezné az ilyen rendszerek bevezetését. Ezzel ellenben a megkérdezettek alig 26 százaléka támogatna egy ilyen azonosítórendszert.

Számos más országgal ellenben az Egyesült Államokban nincs központosított személyazonosító rendszer. A legtöbb amerikai számára az állami vezetői engedély szolgál az azonosítás eszközéül. A nemzeti azonosítórendszer megvalósításának javaslata azután született, miután kiderült, hogy a 19 gépeltérítő terrorista többsége hamis személyazonosságot használt a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások végrehajtásához.

A vezetői engedélyek kiadásáért felelős irodák azt szeretnék elérni, ha az egyes központok egymással való kapcsolata szorosabbá, és hatékonyabbá válna, és az így megalakult iroda adná ki a nemzeti személyazonosítókat is. A Gartner felmérése szerint azonban ez az szerv lenne az, amelyre az amerikaiak a legkevésbé szeretnék a feladatot bízni. Az amerikaiak hasonlóképp nem bíznak a bankokban, a hitelkártya társaságokban, az FBI-ban, és a Social Security Administration-ben sem.

A Gartner elemzői szerint az amerikaiak gyanúsnak tartják a tervbe vett rendszert, mivel nem lehet tudni, hogy a kormány mire használná fel azt, és csak abban az esetben támogatnák, ha kizárólag a határokon, illetve a repülőtereken kellene használni.

"A kormány nem végzett jó munkát annak érdekében, hogy elmagyarázza az embereknek, miként akadályozná meg az adatokkal való visszaélést" - mondta Richard Hunter, a Gartner elnökhelyettese, illetve a cég biztonsági kérdésekkel foglalkozó részlegének kutatási igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!