JohnnyCage

2002 az internetes támadások éve lesz?

A számítógépes biztonsági szakértők szerint a vírusokat tekintve 2001 volt az eddigi legrosszabb év, amelyből a legrosszabb hónap épp december volt. Mi várható akkor 2002-ben?

A szakértők szerint 2002-ben a számítógépes vírusok, illetve az önmagukat terjesztő féregprogramok újabb és újabb utakat törnek majd maguknak, és akár még olyan mobil eszközöket is megfertőzhetnek, mint amilyenek például a PDA-k, és a smartphone-ok.

Vincent Weafer, a Symantec számítógépes biztonsági részlegének igazgatója úgy véli, a közeljövő vírusai egyre alattomosabb módon próbálják majd becsapni, és rosszindulatú kód futtatására bírni a számítógépek felhasználóit. A vírusok készítői megtanulták, hogy a legtöbb felhasználót igen egyszerű módszerekkel is be lehet csapni. Jó példa erre az Anna Kournikova vírus, amely a teniszcsillagról ígért fotókat, de egyes vírusok például az afganisztáni eseményekről "érdeklődtek", illetőleg egy ismert antivírus szoftver frissítésének álcázták magukat.

Bár az efféle trükkök 2001-ben igen "népszerűek" voltak, a legkártékonyabb vírus, a Code Red nem e-mail útján terjedt. Az év legpusztítóbb vírusa hozzávetőleg 300 ezer számítógépet fertőzött meg, és 2,6 milliárd dollár kárt okozott egy olyan biztonsági rést kihasználva, amely a Microsoft Internet Information Server (IIS) web szoftverében található, és amelynek javítása már jóval a vírus elterjedése előtt elérhető volt.

Az internetes biztonsági szakértők szerint az idei év a keverékvírusok éve volt. A többféle módon is terjedő vírusok terjedési sebessége jóval nagyobb, mint egyetlen módszerrel fertőző társaiké. A Nimda például e-mailen keresztül, valamint fertőzött weboldalakon és szervereken keresztül egyaránt terjed.

Vincent Gullotto, a Networks Associates Inc. antivírus kutatási részlegének vezetője úgy gondolja, 2002-ben egyre több vírus fog fertőzött weboldalakon keresztül terjedni. Az "áldozat" egy e-mailt kap, amelyben egy link mutat a fertőzött oldalra. A felhasználó rákattint a linkre, és a rosszindulatú kód már le is töltődött a gépére. - Nem kell, hogy megnyiss egy állományt. Nincs is csatolt állomány - mondta Gullotto.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!