Franczy

Az Apple lefekszik az Intelnek?

Az Apple Computer a közeljövőben nagy valószínűséggel át fog térni a világ legnagyobb chipgyártó cége, az Intel által gyártott mikroprocesszorok alkalmazására, eközben pedig minden jel arra mutat, hogy a számítógépes piac két meghatározó cége, a Dell Computer és a Sun Microsystems egyre barátibb viszonyt alakít ki egymással - állítja Andrew Neff, a Bear Stearns cég egyik elemzője. Neff szerint a közeljövőben a számítástechnika világában számos meglepő fejleményre lehet számítani, ami nagyrészt annak tudható be, hogy a konkurenciaharc egyre jobban fokozódik, a felvásárlópiac tovább gyengül, és lényegében minden egyes technológiai cég ki van téve különböző veszélyeknek.

A Neff által a napokban kiadott mintegy ötvenoldalas tanulmányból többek közt kiderül, hogy az elemző meglátása szerint a jelen pillanatban maximum 1 GHz-es működési frekvenciával rendelkező Motorola, illetve IBM gyártmányú processzorokat használó Apple Computer hamarosan át fog térni az Intel-féle mikroprocesszorok alkalmazására, mely chipek közül a legnagyobb teljesítményű immár több mint 2,5 GHz-es működési frekvenciával rendelkezik. Neff szerint az Apple Computer által gyártott számítógépek a beléjük helyezendő új Intel processzorok révén minden korábbinál nagyobb teljesítményre lesznek képesek, ily módon pedig az Apple Computer egyre több felhasználót tud majd megnyerni magának. Neff előrejelzése szerint egyébként több mint 80 százalék annak az esélye, hogy az Apple Computer kettő-négy éven belül áttér az Intel-féle mikroprocesszorok alkalmazására.

A többek közt Dell Computer és Intel részvényekkel rendelkező Bear Stearns cég elemzője úgy véli, hogy a vezető számítógépgyártó cégek közé sorolt IBM a jövőben is a jelenlegihez hasonló piaci stratégiát kíván folytatni, vagyis a Big Blue az elkövetkezendő években is egyre nagyobb figyelmet kíván fordítani a különböző szolgáltatásaira, miközben hardveres részlege várhatóan némileg háttérbe fog szorulni. Nem azt mondom, hogy az IBM valaha is el fogja hagyni a hardver eszközök piacát, az azonban egyre világosabban látszik, hogy az IBM egyre kisebb összegeket fordít a különböző hardveres fejlesztési munkálataira - állítja Neff.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #43
    azért megnézném, amikor kiborítasz 1 solaris9est... persze az AIX5 sem könyű. nekem nem sikerült, de azt nem ismerem annyira, hogy fogani mernék rá.
  • Pheel #42
    Én mióta XP-t használok (meg előtte se) engedek mást a gépemhez nyúlni és "furcsa mod nem szokott lefagyni! gond nelkul megy honapokon keresztul". Érdekes.
  • braindance #36
    Kosh, te egy nagyon király ember vagy...
    Nekem is porosodott egy 486-os a pincében, csak véletlenül elégett egy tábortűzben.
  • Kosh #33
    Másik Kosh: nem igazán örülök a névválasztásodnak, de elnézem ezt a kis malőrt ha valóban te is rendelkezel Amigával, még ha csak egy 500-assal is :)
  • Troll #30
    Akkor elsö kézböl:
    Az OSX hónapokat fut újraindítás nélkül, újraindítva is csak system-update-ek miatt van. Az MP3 lejátszás sosem akad alatta nálam, pedig csak egy 450-es G3 van alatta. Ja, a memória az nagyon számít. Itt 192 MB van neki, ezzel már jó. 128 alatt tényleg gáz, de hát az már W98-nak sem sok.
    A Web is inkább függ a kapcsolat sebességétöl, 768kbit-en fasza, egyáltalán nem lassú. :-)))
    Az, hogy milyen hardver elemeket használ a gép, szerintem nagyjából mindegy. A PC is lehetne atomstabil, csak a Windóz nem az. Oprendszerfüggö. Az IDE ugyan szar, de emiatt olcsóbb is. Emléxem, pár éve már tucatjával lehetett kapni az USB-s cuccokat Mac-hez, a PC meg még alig valamit. Most a FireWire-ral hasonló a helyzet. Mac-re évek óta vannak ilyen drájvok, a PC-hez csak most kezdenek terjedni a csatolókártyák.
    Szoftver: mindenki ezen lovagol. Sok szoftver van Mac-hez, csak Magyarországon, söt Európában nincs igazán piaca, ergo nem lehet kapni. Most a kedvetekért megnéztem az Apple.com-on: játékprogramból 11 kategória van, a strategy alatt van 292 tétel, action alatt 193. Akinek ez nem elég, ugyan mennyen már... :-) Ja, hogy nem másolod át Pistától? Bocs.
    Szóval, kinek a Mac, kinek az MS (PC-t kellet volna írnom?). Szerintem nem minösül sznobizmunak a Mac használata csak azért mert errefele ritka.
    Rendszergarázdálkozom 300 Mac-kel. Vettünk 1 Kompakk szervert 4 munkaállomással. Isten mentsen attól, hogy azokkal baj legyen, mert akkor vért fogok velük pisálni. A Mac-ekkel lehet bármi, nincs olyan katasztrófa, amit ne lehetne pár óra alatt elhárítani.
  • Tomcat.no1 #27
    Jöjjön már az a nyavajás Hammer CPU az AMD-től és akkor majd meglátjuk milyen erőkülömbségek lesznek (800Mzh-s tesztpéldány migizzasztotta a 2.4-es P4-et)
  • Pheel #26
    Ahogy én tudom nincs Mac-hez IDE csatoló. Viszont az SCISI az SCSI. :)))
  • mir #25
    "Ha annyira elit a Mac akkor miert kell a ganyolt "Dacia" alkatreszeit ellopni??
    (PCI, AGP, USB, IDE, SDRAM stb..)"
    a PCI-t szerverekbe csinálták még vagy 10 éve, legfőbb fejlesztője az IBM. majnem 1idős az ISAval. az eredeti PCIszabván áteresztőképessége kb. ugyanannyi volt, mint az akkori leggyorsabb X86proci cache-átereeszése. tehát az nem PChez készült.
    az AGP csak 1 módosított PCI, és grafikus munkaállomásokba találták ki, nem PCkbe.
    IDE: ezt a szart valóban PCkbe találták ki.
    ebben nem vagyok biztos, de sztem a MACben SCISI van nem?
    USB: Universal Serial Bus. az apple is rész vett a fejlesztésében. ez sem csak PCkhez készült.
    SDRAM: meg fogsz lepődni: a SUN használt először SDRAMot. az sem PCkhez készült. bár az 1 dolog, hogy a SUN használta először, mert a nagy memóriagyártók közösen fejlesztették ki mindenki számára(és nem csak a PC, hanem mindenki számára!!!!!!!!!!!!!!!!!)
    Mac OS-X sebessége: ha valami mac-szidó hülye kissé jobban utána lenne nézve a dolgoknak, akkor rögtön nem ugatna ennyit. az OSX azért olyan lassú mert a klasszikus unix filozófiára épül, azaz a programoknak nincsen közvetlen hozzáférésük a hardware-hez, és más processzekkel is csak az oprendszeren át, szabványos üzenetekkel, streamekkel kommunikálhat. azt ANNO elvetették. pontosabban félig. mert amit ma unixnak hívunk, az is sokkal biztonságosabb, mint 1 windows, de csak a HWműveletek mennek a virtuális gépről, a számításigényes dolgokat nem a virtuális, hanem a fizikai gép végzi. ezzel támadófelületet nyújt, ellenben a sebesség meglehetősen kielégítő.
    az OSX sokkal többmindent a vituális gépen futtat. most lehet mondani, hogy ez így hülyeség, meg úgy szar, mindazonáltal nagyon nagyon kíváncsi leszek, törték-e fel már valakinek az OSXes gépét? talált már vírust? én még soha egyről sem hallottam. ennek meg van az oka.
  • braindance #23
    Kosh, nem belőled indulok ki, hanem az ismerőseimből.
    Akik majdnem annyira szívnak az XPvel mint én az OSX-el, akiknek Xp előtt havonta újra kellett installálni az oprendszerüket, akiknek úgy elszállt a filesystem XP alatt hogy nem sikerül újraformázni a vinyót, és akiket lépten nyomon vírusok bombáznak.
    Én is használtam elég sokat PC-t, és felüdülés visszaülni a Mac-emhez...
  • KennyG #22
    AMD rula!!!!!