JohnnyCage

Elnöki kitüntetést kap Gordon Moore

Gordon Moore-t bizonyára sokaknak nem kell bemutatni. Az Intel társalapítója, illetve az azóta "Moore törvénye"-ként elhíresült megfigyelés megfogalmazója kedden George W. Bush amerikai elnöktől kap kitüntetést.

Gordon Moore
A világ legnagyobb chipgyártójaként ismert Intel Corp. társalapítója kedden, július 9-én egy ünnepség keretében a Szabadság Medálját veheti át George W. Bush-tól, az Egyesült Államok elnökétől. A kitüntetés értékéről elég annyit mondani, hogy az Egyesült Államok legmagasabb fokú civil kitüntetése, amelyet ezidáig mindössze tizenegyen kaptak meg, és amelyet Gordon Moore a tizenkettedikként vehet át kedden.

Az amerikai Fehér Ház közleménye szerint a legendás vezető több évtizedes emberbaráti munkásságáért, többek között a dollármilliárdos nagyságrendű adománnyal alapított Gordon and Betty Moore Foundation alapítvány létrehozásáért kapja a kitüntetést.

A legtöbben azonban nem ezért ismerik az Intel társalapítóját. Gordon Moore évtizedekkel ezelőtt megjósolta, hogy a chipekbe integrált tranzisztorok száma, és ezzel a chipek teljesítménye 18 - 24 havonta meg fog duplázódni, miközben fizikai méretük nem változik számottevően. A megfigyelés az évtizedek során "Moore törvénye"-ként rögződött az emberekben.

Moore 1990-ben egyébként a Technológia Nemzeti Medálját is megkapta a Fehér Háztól.

Kedden Gordon Moore mellett a baseball sztár Hank Aaron, a komikus Bill Cosby, az operaénekes Placido Domingo, a közgazdász Peter Drucker és Nelson Mandela, a korábbi First Lady, Nancy Reagan, a gyerekek kedvenc TV sztárjaként ismert Fred Rogers, Katherine Graham kiadó, és Irving Kristol, valamint A. M. Rosenthal író kapnak különféle kitüntetéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #1
    Ha minden jól megy, akkor 2013 környékén érik el a procik a 100GHz-es sebességet :)