Franczy

Intel: csökkenő nyereség

Az Intel képviselői a napokban arról számoltak be, hogy a cég második negyedéves eladási mutatói nem alakultak úgy, ahogy azt a cég vezetői korábban tervezték, ugyanis az európai számítógépes piac az elmúlt hónapokban nem teljesített valami jól, ez pedig mindenképpen káros hatást gyakorolt a világ legnagyobb chipgyártójának negyedéves forgalmára.

"Az idei év második negyedévére vonatkozó európai eladási mutatóink a vártnál rosszabbul alakultak. Korábban úgy vélekedtünk, hogy a világ ezen régiójában ebben a negyedévben jobban teljesítünk majd, azonban végül másképp alakultak a dolgok" - nyilatkozta Andy Bryant, az Intel pénzügyi vezérigazgatója, majd hozzátette, hogy az Intel gyengülő európai eladási mutatói nagyrészt annak következményei, hogy az európai piacon az elmúlt hetekben-hónapokban folyamatosan csökkent a személyi számítógépek iránti igény, ez pedig természetesen a processzorpiacra is negatív hatást fejtett ki.

Bryant arról is beszámolt, hogy az utóbbi időkben egy olyan tendencia tapasztalható, mely szerint miközben egyre több Celeron processzor fogy, addig a Pentium 4-es eladások némileg visszaesnek. Bryan elismerte, hogy ezen tendencia mindenképpen rossz hatást gyakorol az Intel nyereségére, ugyanis, mint ismeretes, a középkategóriás és high-end Pentium 4-es processzorok jóval többe kerülnek, és nagyobb árréssel rendelkeznek, mint a belépőszintű személyi számítógépek piacára szánt Celeron processzorok.

"Az utóbbi időkben azt vettük észre, hogy több Celeron processzort adunk el, mint korábban terveztük. Érdekesség, hogy amennyivel kevesebb Celeron processzort adtunk el az idei év első negyedévében, nagyjából annyival több ilyen processzort adtunk el a második negyedévben" - nyilatkozta Bryant. Ez alapján tehát elmondható, hogy bár az Intel második negyedéves nyeresége a tervezettnél némileg kevesebb lesz, a chipgyártó éves nyeresége várhatóan nem változik jelentős mértékben, ugyanis az első és második negyedév eladásai lényegében kiegyenlítik egymást. A szakértők korábban azt jósolták, hogy az Intel a második negyedévben mintegy 6,5-6,8 milliárd dolláros forgalmat fog bonyolítani, ezzel szemben a chipgyártó ezen időszakra számított valós forgalma várhatóan 6,2 milliárd dollár lesz. A mostani bejelentést követően egyébként az Intel részvények azonnal vesztettek értékükből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bekomman #2
    A közemberek egyre inkább AMD-t vesznek.
  • RpPRO #1
    Nna, ugyan miert kevesebb az eladott proci? Igaz, az AMD sosem reklamozta magat annyira (sajnos), de az emberek csak rajonnek fokozatosan, h. nemcsak intel letezik.
    "az európai piacon az elmúlt hetekben-hónapokban folyamatosan csökkent a személyi számítógépek iránti igény". Haat, ezt a fene se tudja.