Franczy

Japánban összefognak egymással a chipgyártók

A mostanság komoly gondokkal küszködő japán chipgyártó cégek képviselői csütörtökön egy olyan új, közösen alapított vegyesvállalattról számoltak be, mely különböző újgenerációs chipgyártási technológiák kifejlesztése révén arra lesz hivatott, hogy a japán chipgyártókat újra versenyképessé tegye a nagyon komoly konkurenciaharcot biztosító világpiacon. A vegyesvállalatot tizenegy japán chipgyártó mamutcég hozta létre annak érdekében, hogy a közös erőnek köszönhetően jelentős mértékben csökkenthető legyen az új termékek kifejlesztésére fordított idő, valamint pénz. Elmondások szerint a vegyesvállalat az újfajta gyártástechnológiák kifejlesztésén kívül nagy hangsúlyt kíván fektetni az úgynevezett SoC (System on Chip) eszközök fejlesztésére. Az SoC eszközök olyan chipek, melyek egy tokozáson belül tartalmaznak olyan alkatrészeket, mint például a processzormag, a memória, illetve ezenkívül egyéb kontrollerek is megtalálhatók bennük.

"A félvezetőpiacon sikerrel szerepelni korántsem egyszerű dolog. A most létrehozott vegyesvállalat nem titkoltan arra hivatott, hogy a nagyobb japán chipgyártó cégeket egy szerveződésbe tömörítve javítson a japán félvezetőipar jelen pillanatban nem túl kedvező világpiaci helyzetén" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Koichi Nagasawa, az új vegyesvállalat egyik oszlopos tagja, a Mitsubishi Electric Corporation chipgyártási részlegének vezetője.

A japán chipgyártó cégek az elmúlt esztendőben szinte kivétel nélkül komoly veszteségeket halmoztak fel, főként annak "köszönhetően", hogy legtöbbjük abban a memóriapiaci szegmensben volt érdekelt, mely piaci szektorban közismerten nagy konkurenciaharc és általában teljes bizonytalanság uralkodik. A félvezetőiparban jelen lévő japán cégek azóta már nagyrészt szakítottak a memóriapiaccal, és leginkább olyan SoC eszközök fejlesztésére helyezték át a hangsúlyt, melyeket elsősorban gépjárművekben, illetve a különböző fogyasztói elektronikus eszközökben alkalmaznak előszeretettel. Elmondható, hogy a japán chipgyártók nagyrésze mostanság tér át a 0,18 mikronos gyártási technológiákról a 0,13 mikronos technológiák alkalmazására, a most bejelentett vegyesvállalat pedig arra lesz hivatott, hogy a 0,13 mikronos technológiák 0,09 mikronos technológiákra történő lecserélése a közeljövőben a lehető legkevesebb zökkenővel és a legolcsóbban mehessen végre a japán félvezetőiparban. A vegyesvállalat tagjai között egyébként a Mitsubishin kívül többek közt olyan nagy és neves cégeket találhatunk, mint amilyen például a Toshiba, az NEC, a Hitachi, a Fujitsu, vagy a Matsushita.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!