JohnnyCage

Ismét az AMD felé fordulnak a chipkészletek fejlesztői

Miután az első félévben a tajvani chipsetgyártók a Pentium 4-alapú megoldások piacára koncentráltak, és némileg háttérbe szorultak az AMD-alapú megoldások, a második félévben ismét az utóbbi megoldásoké lesz a főszerep.

Mivel az Intel processzorokból jóval több fogy, mint az AMD megoldásokból, a chipsetgyártók az idei év első felében elsősorban a Pentium 4-alapú megoldások piacán próbáltak erősíteni. Mivel azonban az Intelnek fizetett (illetve a VIA esetében nem fizetett) licenszdíjak, illetve a kiélezett árverseny gyakorlatilag minimálisra csökkentette a Pentium 4 chipkészletek profitrátáját, a gyártók ismét a nyereségesebb AMD platform felé fordultak. Miközben azonban a társaságok az AMD-alapú szektorban próbálják növelni nyereségüket, hasonló árversenybe bonyolódnak, mint az Intel szegmensben.

A nagykereskedelmi piacot célzó, AMD-alapú chipkészleteken általában nagyobb nyereséget szereznek a gyártók, mint az Intel-alapú megoldásokon. A Pentium 4 chipkészletek (és alaplapok) alacsony ára, illetve az Intel processzor árcsökkentései azonban jelentős visszaesést eredményeztek az Athlon- és Duron-alapú rendszerek keresletében.

VIA KT400

A második negyedév végén az AMD is megkezdte az új, 130 nm-es csíkszélességgel készülő processzorok tömegtermelését, amely lehetővé teszi az Athlon processzorok árának jelentős lecsökkentését. Ennek megfelelően a szakértők újból az AMD-alapú megoldások előretörésére számítanak az év második felében.

A tajvani VIA Technologies július végén, illetve augusztus elején kezdi meg a DDR400 támogatású KT400-as chipkészlet nagymennyiségű szállítását, de a társaság az AMD chipsetek jelentős árcsökkentését is tervbe vette. A rivális Silicon Integrated Systems (SiS) a jelenlegi SiS746-os megoldás mellett a DDR400-alapú SiS746DX chipkészletet dobja piacra a közeljövőben. A társaság egyébként nem habozik feláldozni nyereségét, vagy annak egy részét piaci részesedésének növelése érdekében.

nVidia nForce 2 - Crush 18D

Az nVidia két nForce2-es megoldással várja az őszt. A diszkrét Crush18D és integrált grafikus Crush 18G megoldások egyaránt DDR400 támogatást ígérnek. A társaság az új megoldásokat elődeiknél állítólag kedvezőbb áron fogja kínálni, így biztosítva a széleskörű elterjedést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tomcat.no1 #1
    AMD a királyyyyyyyyyyyyyy!!!!!!!!!!