JohnnyCage

VIA: 50 százalékra csökken a chipsetek részesedése

A tajvani VIA Technologies úgy véli, a társaság új területek felé való orientálódásával a cég alaplapi chipkészletekből származó bevételei egy éven belül a teljes eladások alig 50 százalékát fogják kitenni.

Mindezt Wen-chi Chen, a VIA Technologies vezérigazgatója mondta egy napokban megrendezett részvényesi konferencián. A társaság bevételeinek jelenleg egyébként mintegy 80 százalékát teszik ki az alaplapi chipkészletek.

Az optikai meghajtókhoz készülő vezérlőchipekkel foglalkozó ODD (Optical Disc Drive) chip divízió önálló leányvállalattá (VIA Optical Solution) formálását követően a társaság az év végéig új leányvállalatot hoz létre hálózati megoldásokkal foglalkozó részlegének is. A társaság ezek után folytani fogja "Canaan Project" elnevezésű tervezetét, amelynek keretében a cég minden nagyobb részlegéből önálló leányvállalatot formál, majdpedig -legfeljebb 51 százalékig- csökkenti azokban fennálló részesedését.

Annak ellenére, hogy a VIA változatosabbá teszi tevékenységi körét, a társaságnak továbbra is az eredmények javítására kell koncentrálnia, mondta Chen, aki szerint a cég chipset üzletágát jelentősen visszavetette az Intellel folytatott jogi harc. Ezen utóbbi visszaesést ugyanakkor kompenzálni fogja a Pentium 4 processzorok növekvő piaci részesedése, állítja a vezető.

Chen szerint a VIA processzor üzletága az utóbbi hónapokban viszonylag jó eredményeket ért el, ennek ellenére azonban a részleg továbbra is veszteséges marad 2002-ben. Mivel a grafikus processzorokkal, és hálózati chipekkel foglalkozó részlegek az év végéig korlátozott bevételi forrást fognak képviselni, rövidtávon továbbra is meghatározó marad a cég chipkészlet üzletága.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!