Franczy

Némi bizonytalanság a TSMC és a UMC körül

Az elmúlt napokban-hetekben számtalan pletyka látott napvilágot Tajvan két legnagyobb chipgyártó cégéről, a TSMC-ről (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), illetve a UMC-ről (United Microelectronics Corporation), melynek következtében a külföldi befektető cégek kicsit visszariadtak az említett két cégtől. A befektetők most azon vannak, hogy leellenőrizzék a két chipgyártóval kapcsolatos félinformációkat, illetve pletykákat.

Konkrétan az egyik ilyen pletyka arról szól, hogy a némileg csökkenő nyereséget elkönyvelő, különböző grafikus megoldások fejlesztésével foglalkozó mamutcég, az Nvidia nemrégiben jelentős mértékben, nem kevesebb mint 20 ezer szilíciumszelettel csökkentette a korábban a TSMC-hez eljuttatott, harmadik negyedévre vonatkozó megrendeléseit. Egy másik pletyka szerint a UMC 10 százalékos részesedést szeretne vásárolni a szingapúri székhelyű Chartered Semiconductor Manufacturingben, és ezen, megerősítést egyelőre nem nyert információk komoly bizonytalanságot eredményeznek a befektetői piacon.

Az imént említett, Nvidia-TSMC pletykát az egyik neves távol-keleti bank, a HSBC szivárogtatta ki. A HSBC értesülései szerint a TSMC június végén tartott gazdasági konferenciáján többek közt arról is szó esett, hogy a chipgyártó cég harmadik negyedéves megrendelései komoly mértékben visszaestek. Ebben nem kis szerepe van annak, hogy az Nvidia lemondta az idén szeptemberre vonatkozó megrendeléseit, ezenkívül pedig az Nvidia állítólagosan néhány negyedik negyedéves megrendelést is lemondott. Magukat megnevezni nem kívánó források szerint az Nvidia a TSMC-hez korábban leadott rendeléseit összességében nem kevesebb mint 37 százalékkal csökkentette, ami sokak szerint komolyan érintheti a tajvani chipgyártó céget.

Egyes szakértők szerint ezen pletyka valószínűleg minden valós alapot nélkülöz, ugyanis amennyiben az Nvidia visszamondana egy mintegy 20 ezer szilíciumszeletre vonatkozó TSMC megrendelést, akkor az már komoly mértékben befolyásolhatná az Nvidia piaci részesedését, természetesen negatív irányban, ezt pedig az Nvidia bizonyára nem akarhatja önszántából. A másik, a UMC-vel kapcsolatos pletyka ennél sokkal valószínűbbnek tűnik, és szakértők szerint az említett felvásárlási ügylet révén a UMC jelentősen növelni tudná piaci részesedését. A fenti pletykákban foglaltakat egyébként nem meglepő módon az összes érintett tagadja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!