JohnnyCage

Az Intel kiszáll az Infiniband chipek piacáról

A társaság a vezetők szerint inkább más területekre áldozza kutatási és fejlesztési célú költségvetését, az Infiniband chipek piacát pedig a többi gyártóra bízza a chipóriás.

Az elemzők szerint az Intel visszalépésével a nagysebességű hálózati adatátviteli technológia sokat veszíthet vonzerejéből, és piaci esélyeiből.

A Santa Clara-i (Kalifornia) központú chipóriás Intel Corp. 2003-ra ígérte az Infiniband hálózati technológiára épülő, elsősorban a szerverek és adattárolási eszközök közötti kapcsolat megvalósításáért felelős vezérlőchipjeinek megjelenését. A társaság azonban leállította az Infiniband-alapú eszközök fejlesztését, és a piacot inkább a riválisokra hagyja. Diane Wilson, a társaság szóvivőnője elmondta, az Intel az Infiniband chipek fejlesztésére szánt költségvetési keretet inkább más területekre fogja áldozni.

"A továbbiakban is teljes mértékben támogatjuk a technológiát" - mondta Wilson. A megfigyelők szerint azonban a társaság lépése ennek éppen az ellenkezőjét bizonyítja. - A bejelentés a lehető legrosszabbkor jött - mondta Jonathan Eunice, az Illuminata elemzője. Az Infiniband technológia éppen abban a fázisban jár, amikor az első termékek megjelennek a piacon, és az Intel lépése komoly befolyással lehet a többi társaság esélyeire.

- A chipóriást rengetegen követik, és ha azt mondják "Benne vagyunk!", sokan úgy vélik, ez a követendő út, ebbe érdemes befektetni - tette hozzá az elemző. - Amikor az Intel kilép, minden felborul.

- A negatív hatást némileg enyhíti, hogy az Intel soha nem volt az Infiniband nagy támogatója. A társaság a technológia lassabb, 1x változatát támogatta, miközben a többi cég már a 4x változatot kezdte bevezetni, és már a 12x fejlesztései is befejeződtek - mondta Eunice.

Az Infiniband technológiát társaságok százai támogatják, és bár a kezdeti tervek, amelyek szerint a megoldás a PCI buszt váltotta volna fel a szerverekben kútba esett, a szabvány jó eséllyel pályázott a szerverek és adattároló rendszerek közötti adatkommunikáció megvalósítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!