JohnnyCage

Intel, SiS, és az 533 MHz-es FSB: Harmadik rész

Bár mind az Intel, mind a SiS cáfolta, hogy a társaságoknak nézeteltéréseik lennének az 533 MHz-es Pentium 4 rendszerbusz licenszelésének ügyében, egyes hírforrások megerősítették a chipgyártók közötti viszályt.

Mint ismeretes, a közelmúltban napvilágot látott a hír, miszerint megakadtak a tárgyalások a chipóriás Intel Corp., illetve a tajvani chipsetgyártó Silicon Integrated Systems (SiS) között az új, 533 MHz-es Pentium 4 rendszerbusz licenszelésének ügyében. A SiS-nek szüksége lenne a licenszre, hogy jogszerűen gyárthasson alaplapi chipkészleteket az 533 MHz-es FSB-t alkalmazó Pentium 4-es processzorokhoz, az Intel azonban túlzottan magas jogdíjat kér. A helyzetet ráadásul az is bonyolítja, hogy a SiS új SiS645DX chipkészlete -igaz nem hivatalosan, de- támogatja az új Pentium 4 rendszerbuszt, márpedig a társaságnak egyelőre nincs joga ilyen megoldást kiani.

A cégekhez közeli hírforrások szerint a SiS ezidáig 4 dollár jogdíjat fizetett az Intelnek minden Pentium 4 chipkészlet után. A társaságnak nem jelentett problémát a licenszdíj kifizetése, mivel az Intel saját Pentium 4 chipkészletei még így is közel kétszer drágábbak voltak a tajvani cég termékeinél, a VIA-t pedig visszatartotta a licensz hiánya.

Az Intel az elkövetkezendő hetekben azonban 25 dollár környékére kívánja csökkenteni i845-alapú (Brookdale) P4 chipkészleteinek árát, amely lépés a SiS árelőnyének megszűnését okozná. Amennyiben a tajvani gyártó meg kívánja őrizni jelenlegi pozícióját a piac ezen szegmensében, a P4 chipkészletek árát 15 dollár alá kell csökkentenie. Ez azonban nem lehetséges a darabonkénti 4 dolláros licenszdíj mellett, mivel a társaságnak 11 dollár alá kellene szorítania az előállítás költségét. A SiS ezért megpróbálta kiharcolni, hogy az Intel csökkentse a licenszdíj mértékét.

A tajvani gyártó a közelmúltban azonban két alkalommal is összeütközésbe került az Intellel. A társaság egyrészt XP4 álnéven licenszdíj fizetése nélkül próbálta eladni SiS645 chipkészletét az alaplapgyártó ECS-nek, az új SiS645DX pedig egyelőre licensz nélkül támogatja az 533 MHz-es P4 rendszerbuszt. A megoldás hivatalosan csak a 400 MHz-es FSB-t ismeri, a gyakorlat azonban azt mutatta, hogy a chipkészlet tökéletesen kompatibilis az 533 MHz-es változattal is.

A hírforrások szerint a felmerült problémák ellentétet gerjesztettek a két cég között, ami fennakadást okozott a licenszelési tárgyalásokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #1
    És akkor mi van a SiS648-al?????