Franczy

Vita az Nvidia és a Microsoft között

A világ legnagyobb szoftverfejlesztő cége és a világ elsőszámú grafikuschip gyártója között az utóbbi időben megromlott a kapcsolat, ugyanis a Microsoft és az Nvidia között heves vita folyik a Microsoft első játékkonzoljába, az Xboxba az Nvidia által szállított chipek árazását illetően, és az ügy komolyságát jelzi, hogy hamarosan a megfelelő döntőbíróság fog döntést hozni az üggyel kapcsolatban.

Az Nvidia a napokban az SEC-hez (Securities and Exchange Commission) eljuttatott beadványában sérelmezi, hogy a Microsoft a korábbi megállapodásokhoz képest megközelítőleg 13 millió dollárral kisebb összeget kíván kifizetni azon - az Nvidia által az Xboxban történő felhasználásra szállított - processzorokért, melyeket a Microsoft az idén január 27-én végetért időszakban kapott. Habár az Nvidia a SEC-hez beadott anyagban konkrétan nem jelölte meg azt az összeget, melyet egy darab processzorért a Microsofttól kért, az mindenesetre részletesen kiderül a beadványból, hogy amennyiben a Microsoft nem fizeti ki az elsősorban különböző grafikuschipjeiről ismert gyártónak az előbb említett különbözetett, akkor az Nvidia komoly bevételtől esik el.

Az Nvidia és a Microsoft közel két évvel ezelőtt egyezett meg azzal kapcsolatban, hogy az Nvidia processzorokat fog kifejleszteni és eladni a Microsoft számára, mely cég később ezen processzorokat első játékkonzoljában, az Xboxban fogja felhasználni. 2001 februárjában az Nvidia elkészült az Xboxos fejlesztéseivel, és az Xboxba szánt GPU (Graphics Processor Unit), valamint MCP (Media Communications Processor) chipek gyártása nem sokkal ezután meg is kezdődött a TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) gyártósorain, mégpedig 0,15 mikronos gyártási technológiák igénybevételével. Az Nvidia által az SEC-hez a napokban eljuttatott beadványból kiderül, hogy az Nvidia a tavalyi év júliusában kezdte meg az említett processzorok Microsofthoz történő leszállítását.

A Microsoft egyébként arra kéri az SEC-t, hogy alaposan vizsgálja ki az ügyet, és az esetleges törvénytelenségeket állapítsa meg, valamint utasítsa arra az Nvidiát, hogy az a jövőben is minden körülmények között annyi processzort szállítson a Microsoft számára, amennyire a szoftvercég éppen igényt tart.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yfel #10
    Kosz, de en nem gyaszolom a dontest :)
  • Supergamer_real #6
    "xbox hálókártya szállítójába is"

    Gondolom elotted sem titok, az nvidia North ill Southbridge megoldasa.Az nVidia az alaplapra integralta a sajat gyartmanyu 5.1-es dolby vezerlojet illetve a halokartyat.

    Yfel

    "De udito erzes latni az altalam ket leginkabb nem szeretett ceg kozotti vitat :)"

    Ez nekem is jol esik.:)
  • Yfel #4
    En azon birkak egyike leszek, aki vesz egyet :)

    De udito erzes latni az altalam ket leginkabb nem szeretett ceg kozotti vitat :)
  • Kosh #2
    ja meg az intel is képbe kerülhet, mondjuk egy olyan váddal, hogy "733 mhz-es processzort kértünk az xbox-ba, de valójában az intel egy 700-ast adott felhúzva 733-ra" :)
  • Kosh #1
    hehe.... m$ bukott egy nagyot az xbox-on, nem akarja venni a birka nép, úgyhogy gyorsan leveri a veszteségének egy részét akin csak lehet, most az Nvidia van soron, később majd jön a winchester beszállító és majd rúgnak egyet a xbox hálókártya szállítójába is