JohnnyCage

Elemzők: Nem tudja kihasználni az alkalmat az Xbox

A szoftveróriás Microsoft Xbox játékkonzolja egyelőre nem váltja valóra a társaság reményeit, állítja két Wall Street-i elemző a konzol gyártási mennyiségének csökkentésére hivatkozva.

- A rövidtávú sikertelenség várhatóan azonban nem fogja visszatartani a Microsoftot abban a tervében, hogy idővel jelentős piaci részesedést szerezzen a piacvezető Sony-val, illetve a Nintendo-val szemben a lendületesen növekedő játékkonzol iparban - tette hozzá egy másik elemző.

Az Xbox sikertelenségét hangoztató két elemző állításait arra alapozza, hogy a konzolokat szerződéses partnerként gyártó Flextronics International Ltd. a közelmúltban csökkentette Xbox gyártókapacitását. "Az Xbox lendülete folyamatosan csökken a kényelmes start óta" - állítja Paul Fox, a Banc of America Securities elemzője.

A Flextronics az elmúlt hetekben csökkentette Xbox gyártókapacitását, mivel a 299 dolláros játékkonzol eladásai egyelőre elmaradnak a várakozásoktól, mondta Chris Whitmore, a Deutsche Banc Alex. Brown elemzője. Az Xbox tavaly novemberben jelent meg az Egyesült Államokban. A japán kiadásra februárban, az európaira pedig márciusban került sor. A Flextronics az amerikai és japán piacra szánt konzolokat Mexikóban, az európai piacra gyártott modelleket pedig Magyarországon készíti.

A Microsoft az Xbox eladásainak növeléséért előállítási ár alatt kínálja a konzolokat, amelyek többletköltsége a játékszoftvereken térül meg. Az elemzők szerint azonban évek telhetnek el, mire a szoftveróriás nyereséget szerezhet a konzolból.

A tradícionálisan gyenge nyári időszak közeledtével az elemzők szerint veszélyben a Microsoft azon terve, miszerint a társaság június 30-án véget érő költségevetési évében 4,5 - 6 millió Xbox játékkonzolt értékesítene. A visszaesés ráadásul a Flextronics-ot is érinti.

"Nem hiszem, hogy a befektetők különösebben aggódnának" - mondta John McPeake, a Prudential elemzője. "A legtöbb nyugtalanság a japán piacot övezi, amely azonban mindig is a legnehezebb volt. Ahogy egyre több játék jelenik meg, a helyzet folyamatosan javulni fog."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • versio #23
    Az Xbox sikertelenségének hírére meredeken csökkent az NVIDIA részvényárfolyama
    írta: Ytse, idő: 11:45

    Meredeken csökkent az NVIDIA részvényárfolyama tegnap, ugyanis kedden nyilváonosságra hozott elemzések szerint a Microsoft képtelen lesz elérni az Xbox eladási célkitűzéseit. Az NVIDIA két fő alkatrészt -- a grafikus chipes és a kommunikációs processzor -- gyárt az Xboxba.


    Alex Brown és Paul Fox, a Deutsche Bank elemzői szerint az elmúlt hetekben egyre csökkent a legyártott Xbox konzolok száma. Mint ismeretes, a készülékeket a szingapúri Flextronics, a világ legnagyobb szerződéses elektronikai gyártója állítja elő mexikói és magyarországi üzemeiben.

    A Microsoft részéről James Berndard így nyilatkozott: "Az évnek ebben a szakaszában rendszerint gyengébbek a konzol- és játékeladások. Figyelemmel követjük a piaci trendeket és azokhoz alakítjuk a leszállított gépek mennyiségét."

    A redmondi cég tervei szerint júniusig 4,6-6 millió Xboxot szeretne értékesíteni, azonban egyes elemzők úgy vélik, hogy a vártnál gyengébb japán és európai eladások miatt a Microsoft nem tudja majd teljesíteni a célkitűzéseit és mindössze 4,3 millió konzolt tud eladni.

    Az NVIDIA részvényárfolyama 4,77 dollárral, azaz 12 százalékkal csökkent és 35,99 dolláron zárta a kereskedést. A papírok a 10 legaktívabb részvény között voltak, több, mint 18 millió NVIDIA részvény cserélt gazdát tegnap a Nasdaq tőzsdén.
  • braindance #17
    Ha már ekkora a itt a forgalom, lenne szives egy hozzáértő konzolos vagy nem konzolos értelmesen, laikus számára is megfoghatóan kifejteni hogy miért szar az XBOX, és hogy miért jobb a PS2, vagy fordítva...

    De csak hogyha egy kis érdeklődés is utat nyerhet a fórumba.
  • versio #12
    látom te se értesz a konzolokhoz bazz

    Thoroughbred ?

    röhögnöm kell :))))
  • Jacek #9
    gondolod nem lesz x2???? meg ha nem nyereseges az egy akkor is lesz x2 mert microfos :DD
  • Kosh #8
    az xbox nagyon úgy néz ki, hogy nem váltja be a hozzáfűzött reményeket.... nem teremt igazi konkurenciát a PS2-nek
    az m$ elszámolta magát, mert mire nyereséget hozhat nekik a gép, már PS3 lesz a rivális
  • versio #3
    a kegyelemdöfést pedig a ps3 fogja adni
    ha addig huzza egyáltalán :))))))