JohnnyCage

A tajvani chipsetgyártók az ECS kegyeiért harcolnak

A VIA Technologies és Silicon Integrated Systems (SiS) tajvani chipsetgyártók az elmúlt napokban kiélezett árháborúba kezdtek egymás ellen, melynek tétje az Elitegroup Computer Systems (ECS) P4 chipkészlet rendelése.

A tajvani ECS a világ egyik legnagyobb alaplapgyártó cége, amely a közeljövőben óriási mennyiségű Intel Pentium 4-alapú chipkészletet tervez rendelni, így nem meglepő, hogy mindkét chipsetgyártó bevetette minden erejét a számára kedvező döntés érdekében.

A hírek szerint mindkét gyártó 20 dollár alatti darabáron adná Pentium 4 chipkészleteit az ECS-nek, ami már önmagában is rendkívül alacsony árnak számít, a SiS azonban piaci részesedésének növelése érdekében darabonként további 2 dollárt kíván engedni chipkészleteinek árából.

Az alaplapok iránt mutatkozó kereslet a közelmúltban jelentősen visszaesett, ezért a gyártók igyekeznek a vásárlókat csalogató, minél olcsóbb modelleket piacra dobni. Az Elitegroup Computer Systems azonban korábban is ezen a piacon hódított termékeivel, ezért a társaság most kénytelen megküzdeni a jelentősen megerősödött konkurenciával.

Az ECS versenyképessége megőrzése érdekében arra kérte a két chipsetgyártót, állapítsanak meg új árat termékeiknek. Amennyiben a SiS-nek sikerül kedvezőbb ajánlatot tennie a VIA-nál, az utóbbi gyártó nehéz helyzetbe kerülhet. A társaság ugyanis továbbra sem rendelkezik Intel Pentium 4 chipset-licensszel, ami miatt az ECS-en kívül csak néhány kisebb gyártó hajlandó alaplapot építeni Pentium 4-alapú megoldásaira.

A gyártók szerint a mostanihoz hasonló árháborúk a jövőben is jellemezni fogják az alaplapi chipkészletek piacát. Ennek legfőbb oka a visszaeső piaci kereslet, illetve az új versenytársak (nVidia, ATI Technologies) piaci megjelenése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csatti #3
    na ja, mar itt volt az ideje kulonben is, hogy elkezdjenek olcsobb alaplapokat csinalni. a fene se akar allandoan meregdraga alaplapokat vasarolni.
  • Laalee #2
    hat ha a sis licensz dij fizetese mellett is olcsobban adja a chip jeit akkor a via meg is erdemli, hogy elveszti a piacot.