Franczy

AMD-UMC chipgyártó üzem épül

A napokban érvénybe lépett az az Advanced Micro Devices és a UMC között nemrégiben létrejött szerződés, mely szakértők szerint az AMD-nek minden eddiginél nagyobb gyártókapacitást és minimális anyagi kockázatot jelent. A szerződés értelmében az AMD és a világ második legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott tajvani székhelyű UMC Szingapúrban egy olyan új üzemet kezd építeni, mely kizárólag 300 milliméteres szilíciumszeletekből fog AMD és egyéb típusú processzorokat készíteni, és ha minden jól megy, akkor valamikor 2005 közepén kezdheti meg működését.

Mint az köztudott, az AMD a gyártókapacitás kérdését illetően mindig is a nagy konkurens Intel mögött kullogott, hiszen míg az AMD-nek mindössze kettő, addig az Intelnek tizenhárom chipgyártó üzeme van, ráadásul az Intel szinte folyamatosan építi új gyártóüzemeit, vagyis a közeljövőben a két cég közötti különbség e tekintetben mindenképpen nőne, ha az AMD nem lépne valamit. Az AMD vezetői, így többek között Jerry Sanders, a cég vezérigazgatója is tisztában van azzal, hogy az AMD-nek mielőbb növelnie kell gyártókapacitását, ugyanis ily módon a chipgyártó adott idő alatt sokkal több processzort tudna gyártani, melynek köszönhetően az AMD processzorok ára tovább csökkenhetne, ráadásul ily módon még a legnagyobb teljesítményű AMD processzorokból sem lenne soha hiány.

Azt természetesen az AMD vezetői is tudják, hogy egy új gyártóüzem építése rengeteg pénzbe kerül és sok kockázattal jár, az AMD pedig jelenleg egyszerűen még nem engedheti meg magának, hogy az Intelhez hasonlóan egymás után építse fel a dollármilliárdokat érő vadonatúj chipgyártó üzemeit. Ekkor jött a képbe a tajvani UMC, és az AMD vezetői azonnal felismerték egy esetleges AMD-UMC együttműködési szerződés nagyszerű lehetőségeit, a UMC vezetőivel pedig nemrégiben alá is írták a megfelelő papírokat. Szakértők szerint a szerződés révén az AMD mindenképpen jól járt, hiszen lényegében felére csökkentek a költségek és rizikófaktorok, bár az is igaz, hogy a működését várhatóan 2005-ben megkezdő high-tech gyártóüzem gyártókapacitásának csak a felét használhatja ki az AMD, a másik felét ugyanis az UMC fogja igénybe venni, de ezzel együtt is úgymond jó boltot csinált az AMD. Az új gyártóüzem révén az AMD szinte azonnal reagálhat majd a piaci változásokra, vagyis amennyiben fennáll a veszélye annak, hogy egy processzora hiánycikké válik, akkor pillanatok alatt növelheti az adott chip gyártókapacitását. A chipgyártó egyébként a tavalyi év utolsó negyedévében egyes processzoraiból az utolsó darabokat is eladta, mely a raktárkészlet teljes kiürüléséhez vezetett, ám az AMD vezetői abban reménykednek, hogy a gyártókapacitás növelését követően ilyesmire a jövőben már nem kerülhet sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!