JohnnyCage

VIA: Nagyratörő tervek a multimédia chipek piacán

A tajvani VIA Technologies a tavalyi évben bejelentette, hogy a társaság a közeljövőben szakít korábbi piaci stratégiájával, és számos új területet meg kíván hódítani.

Wen-Chi Chen, a VIA elnök-vezérigazgatója még a tavalyi év során közölte, hogy a társaság -több más terület mellett- célba vette a multimédia chipek piacát, ahol a társaság 2003-ra vezető pozíciót szeretne elérni. A bejelentést a multimédia chipek piacát jelenleg vezető Mediatek igen komolyan vette, a társaság az új konkurens visszaszorítása érdekében az elmúlt két hónapban három alkalommal is csökkentette CD-ROM chipkészleteinek árát összesen mintegy 15-20 százalékkal.

A VIA a PC alaplapi chipkészletek piacából szakított jelentős részesedése miatt korábban nem fordított komoly figyelmet a multimédia chipeknek. A társaság a közelmúltban azonban úgy döntött, hogy jelentősen kiszélesíti jelenlegi termékpalettáját, és az egyik fő új irány a multimédia chipek piaca lesz. Egyes hírek szerint a VIA még a tavalyi év utolsó negyedében megkezdte a CD-ROM vezérlőchipek szállítását olyan partnercégekhez, mint az AOpen, és a Benq (korábban ACER Communications & Multimedia (ACM)). A társaság várhatóan a második negyedévben készül el a CD-RW és DVD-ROM vezérlőchipekkel, amelyek tömegtermelése a harmadik negyedévben kezdődik.

A VIA bízik új üzletágának sikerében, az elemzők azonban már nem ilyen optimisták. Elmondásuk szerint a VIA számára hosszútávon kedvező a társaság termékskálájának bővítése, jelenleg azonban bizonytalan, hogy a cégnek sikerül-e jelentős részesedést szereznie a Mediatek ellenében. Az elemzők szerint a VIA-nak jó esélyei lehetnek a továbbra is bővülő CD-ROM és CD-RW piacon, a DVD-ROM vezérlőchipek piacán azonban szinte egyeduralkodók a japán cégek, így ez utóbbi szegmenst nehezebb lesz a társaságnak meghódítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!